Hur ofta ska jag tvätta mina sängkläder?

Hur ofta ska jag tvätta mina sängkläder?

Nytvättade sängkläder är inte bara skönt, det är viktigt också.

En undersökning som det engelska marknadsundersökningsföretaget YouGov gjort visar att en av tio personer inte byter sina sänglakan mer än en gång i månaden.

Professor Sally Bloomfield, London School of Hygiene and Tropical Medicine, menar att om man inte tvättar sina lakan regelbundet ökar det riskerna för spridning av bakterier. Enligt henne är lakansbyte lika viktigt som att tvätta händerna och skölja maten.

– Att ha en gång i veckan som mål är bra, särskilt om det finns barn hemma, säger Sally. Det finns människor som inte tvättar sina lakan på månader utan att bli sjuk, men du ökar risken.

Förutom bakterier lossar kroppen miljontals hudceller varje dag, och en stor del hamnar i sängen. Enligt forskare attraherar både hudceller och svett i sängen dammkvalster, vilka i sin tur avger avföring med allergener som kan utlösa astma, kliande näsa och irriterade ögon.

Hur ofta man bör tvätta sina sängkläder kan dock skilja sig lite mellan olika personer.

  • Är lakanen uppenbart smutsiga?
  • Någon i familjen sjuk?
  • Har du djur och små barn som sover i sängen?
  • Duschar du på morgonen och inte innan läggdags?
  • Sover du naken?

I så fall är det definitivt läge att byta ofta!

Även vädret spelar in. Sommartid till exempel svettas vi mer.

Tvätta alltså dina sängkläder ofta! Och köp sängkläder av god kvalité som bibehåller form och färg och sin sköna känsla i tvätt efter tvätt efter tvätt.

Källa:här.