Ont i ryggen? Detta kan du göra själv

Ont i ryggen

Många av oss får ont i ryggen åtminstone någon gång i livet och besvären förekommer i alla åldrar. Det finns ett samband mellan ont i ryggen och dålig hållning, att ha en stillasittande monton arbetsställning, att lyfta tungt och att ofta ha böjda och vridna kroppsställningar vid lyft, åldersförändringar, m.m. Men undersökningsresultaten kring samband och orsak är inte entydiga.

Tack och lov rör sig ont i ryggen sällan om något allvarligt och det finns dessutom vissa saker du kan göra själv.

RÖR PÅ DIG

Det viktigaste rådet vid tillfälliga ryggbesvär är att fortsätta leva som vanligt även om det gör ont. Vila kan ganska fort leda till att musklerna blir svagare och fungerar sämre. Det tar längre tid för ryggbesvär att gå över om du ligger mer i sängen än vanligt.

Fysisk aktivitet hjälper musklerna att slappna av och får dig att må bättre. Kroppen har ett eget smärtlindringssystem, med så kallade endorfiner. Endorfiner är kroppens eget morfinliknande ämne. Om du håller dig i rörelse ökar produktionen av endorfiner, medan vila och stillhet minskar den. Det spelar mindre roll vad du gör, det är viktigare att du gör något – så sikta in dig på något du tycker är kul!

Har du stora problem ska du givetvis söka hjälp hos primärvården.

VAD KAN DÅ SÄNGEN HAR FÖR BETYDELSE?

Viktigt att känna till är att sängen varken läker eller försämrar kroppen, men den kan förbättra din återhämtning. Ont i ryggen eller ej, det är alltid viktigt att du sover bra. Sover du för lite eller i en säng som inte ger dig de bästa förutsättningarna hämmas återhämtningen och du hamnar snabbt i en negativ spiral.

Om du anstränger ryggen under dagen, tex med ett monotont jobb eller i en speciell arbetsställning som belastar ryggen negativt, är det extra viktigt att den får återhämta sig och musklerna avlastas nattetid. Där kan sängen göra skillnad.

Det är väldigt viktigt att du ligger i en bra position där din kropp får både stöd och avlastning. Du ska ligga så att din naturliga svank upprätthålls och du ska sjunka ner lagom mycket i sängen, inte för lite och inte för mycket. Tänk att du ska ligga ”i” sängen, istället för ”på”. Din vikt ska fördelas över så stor yta som möjligt i sängen och du ska ligga lika hårt/mjukt med hela kroppen.

Hur hittar man då rätt säng där man uppnår detta? Ja, eftersom vi alla är olika både till kroppsform, vikt, längd, sovställning m.m så behövs ett bra och brett utbud att välja bland. Sängen ska passa dig, inte tvärtom.

Om du har former och kurvor så behöver du ofta, men inte alltid, en något mjukare säng för att sjunka ner i sängen ordentligt. Om du är rakare i kroppen, så behöver du ofta en något fastare säng. Men viktigast av allt är alltid känslan och hur du upplever sängen när du ligger i den. Så ta dig tid att prova, testa att byta ställning, testa olika sängmärken – och be om tips och råd från någon som kan sin sak.

STÄLLBAR SÄNG

Att vila eller att sova på rygg med fötterna högre avlastar ryggen också vilket naturligtvis är viktigt för alla, men speciellt om man har besvär från ryggen. Att ha fotändan högt hela natten är inga problem, antingen höjer man lite mer och blir sovande på rygg hela natten eller höjer man lite mindre i fotändan och kan ändå välja att ligga på sida utan att det blir negativt för ryggen. Prata med en sängrådgivare och prova gärna en ställbar säng i butik för att se om det är något för dig.

Ont i ryggen kan göra det till en utmaning att komma i och ur sängen. Vårt tips är då att antingen sätta höga ben på din ramsäng, investera i en högre sängmodell, som tex. en kontinentalsäng eller kanske skaffa en ställbar säng som hjälper dig upp på morgonen.