Sov bättre med rätt sovställning

Du vet säkert vilken sovställning du föredrar, vad du kanske inte vet är hur den påverkar din kropp och vad som är rätt sovställning för dig. Om det händer att du vaknar upp med värk i kroppen eller kanske t.o.m nackspärr kan det vara dags att titta lite närmare på vilken sovställning som är rätt för just dig.

Sova på sidan

Många får ont i höften när de sover på sidan, detta beror oftast på att sängen är för hård. Det är bra att sova på sidan så länge du inte ligger på ett alltför fast underlag. Det viktiga är att utstickande delar, som exempelvis din axel, får sjunka ner ordentligt utan att du upplever ett tryck.

För maximal bekvämlighet bör du ligga på rätt typ av madrass. En säng med zonfjädring är anpassad efter kroppen, sängar med trögelastiska segment likaså. Vissa material, exempelvis Tempur, är särskilt framtagna för att forma sig efter dig. Det är ännu viktigare att du hittar en säng som passar just din kropp – du är ju unik.

Tänk även på att kudden har en påverkan. Att du sover med en arm under kudden kan tyda på flera saker, till exempel att kudden är för låg eller sängen för fast. Du kan eventuellt minska belastningen på nacke och hals med en kudde som är lika hög som din axel är bred – varken mer eller mindre.

Sova på rygg

Vill du skona kroppen så är ryggläge det bästa alternativet. Ställningen är dock mindre bra för den som lider av snarkningar (om detta gäller dig så kan det vara värt att kika på en ställbar säng).

För att få ut den bästa sömnen som ryggsovare är det viktigt att hitta bra stöd för svanken. En säng med zonfjädring låter tunga partier som höft och skuldror sjunka ner en bit så att svanken får naturligt stöd. Om du lägger en kudde under knäna kan du uppnå en liknande effekt då ryggen rätas ut och kommer närmare underlaget.

Få ut det mesta av din kudde: Visste du att det finns ett enkelt knep för att göra din vanliga kudde något mer ergonomisk? Lägg kuddändarna över axlarna när du ligger på rygg så får du bra stöd för huvudet, vilket minskar risken för en värkande nacke.

Sova på mage

Många föredrar att sova på mage, men visste du att sovställningen faktiskt kan orsaka värk eftersom hals och nacke hamnar i ett ansträngt läge. Hör du dessutom till skaran som gärna gärna vill ha en lite högre kudde eller sover du med ett knä uppe vid bröstet så vrider du ryggraden vilket kan leda till ännu mer värk på sikt. Om du själv föredrar att sova på mage rekommenderar vi en låg kudde eller kuddar anpassade speciellt för magsovare.

Hittade du rätt sovställning?

Vi är alla olika, därför sover vi också olika. Om du redan känner att du har rätt sovställning, en som passar dig, så måste du inte prompt byta till en annan. Om du däremot lider av sömnproblem eller vaknar upp med värk så kan du försöka att vänja dig vid en ny ställning. På SOVA kan du hitta en långsiktig lösning på problemet. Boka in ett möte med våra experter så hittar vi en säng som passar din sovstil och din kropp.

Sovställning gravid – Så sover du gott under graviditeten

Att få barn kan vara en riktig mardröm för nattsömnen. Men redan under graviditeten upplever många problem. Vi ger några tips för att sova bättre. En graviditet kan vara omvälvande på många sätt och det är inte ovanligt att man känner sig extra trött. Många upplever också att graviditeten innebär sömnproblem. Vissa har svårt att sova tidigt i graviditeten. Andra sover dåligt mot slutet av graviditeten. Många drömmer också mycket när de är gravida.

Sovställning gravid – Så sover du gott under graviditeten

Ju större magen blir desto svårare kan det vara att hitta en skön sovställning. Ett tips är att bulla upp i sängen med flera små kuddar. Kanske kan du ha en under magen, en mellan knäna och en under armen om du ligger på sidan. Vissa gillar så kallade gravidkuddar och andra tycker att en amningskudde kan ha ungefär samma effekt. Har du svullna ben eller fötter kan du försöka höja fotändan. Har du en höj- och sänkbar säng är detta lätt ordnat. Prova annars att lägga kuddar under benen.

Vissa upplever också att de blir lätt svimfärdiga av att ligga på rygg. Detta beror på att den tunga livmodern trycker på det stora blodkärl, vena cava, som löper framför ryggraden. Problemen kallas därför cava syndrom. Får du symptom bör du undvika att ligga på rygg.

Händer om håller olika typer av kuddar

Har du rätt kudde?

Valet av kudde påverkar i hög grad kvaliteten på din sömn och kan faktiskt avgöra hur bekväm du känner dig i sängen eller om det är svårt att hitta en skön sovposition. Kanske matchar inte din nuvarande kudde din föredragna sovställning? Hitta rätt kudde för dig med vår kuddguide!