Kiropraktorn om sängar, ont i ryggen, sömn och hälsa

Ont i ryggen

Hej Michael!
I din roll som kiropraktor möter du människor som behöver hjälp med sina kroppar på ett eller annat sätt. Vad är de vanligaste problemen för människor idag? Vad söker man mest för?

Hos oss söker man mest för ryggont och nackbesvär, dels för att det är en av våra stora hälsoutmaningar idag (över 30% av försäkringskassans kostnader kommer från smärta i rörelseorganen, framförallt rygg och nacke) men också för att man tror att det bara är ryggar och nackar vi jobbar med trots att vi faktiskt jobbar med besvär från hela kroppen. Att vi är en primärvårdgivare som alltså remitterar vidare vid behov känner inte heller många till.”Att kontorsstolen på jobbet ska få kosta dubbelt så mycket som

din säng är för mig helt orimligt.”


Hur stor betydelse har sängen för hur man mår?

Jag anser att sängens betydelse är stor och jag ska försöka förklara varför jag anser det. Den andra stora hälsoutmaningen vi står inför är psykisk ohälsa (37% av försäkringskassans kostnader kommer från psykisk ohälsa). En stor del av patienterna i den gruppen har så kallat utmattningssyndrom, vi får liksom inte ihop livet idag. Nästan alla, eller i alla fall väldigt många, får sömnstörningar innan de når utmattningssyndrom. Båda dessa gigantiska grupper av människor, de med ryggsmärta och nackbesvär är de som har eller är på väg in i utmattningssyndrom och som behöver en god återhämtning både fysiskt och psykiskt. Sängen är självklart varken orsaken eller lösningen på dessa komplexa problem men kan vara en stor hjälp till bättre sömn som i sin tur leder till mindre risk för sjukdom både fysiskt och psykiskt.

Alla råd vi möts av i dag kring sömn är bra men det är sällan jag ser råd kring val av säng. Om vi nu bryr oss om ergonomin på jobbet ska vi självklart bry oss lika mycket om ergonomin när du sover. Att kontorsstolen på jobbet ska få kosta dubbelt så mycket som din säng är för mig helt orimligt.

Hur kan vi hjälpa dig?

Boka en sängprovning

Boka en tid med någon av våra sängrådgivare.
Då får du en konsultation på en tid som passar dig med målet att hitta den perfekta sängen för dig.

Valfri säng 599 kr / mån

Ligger du vaken och grubblar över hur du ska ha råd med drömsängen? Med vårt nya upplägg kan du köpa din drömsäng till ett fast månadskostand

Hjälp med att välja säng?

Vi förstår att det kan vara knepigt att välja rätt säng. Med SOVA-metoden ser vi till att du matchas med rätt säng i fyra enkla steg.

Är människor medvetna om detta?

Vi börjar bli medvetna, jag ser ett helt annat intresse bland de patienter och kunder jag träffar idag jämfört med för 10 år sedan.

En ställbar säng - vem har nytta av detta och vilka situatoner?

Alla har nytta av en ställbar säng. Det första kunderna brukar tänka på är för att läsa, jobba och titta på tv. Det är helt rätt att kunna unna sig den lyxen men det jag brukar prata om är de ergonomiska vinsterna. Har du ont eller är trött i ryggen är det både bra och skönt att höja fotändan för att få ryggen att slappna av.

Är man svullen och trött i fötterna är det också bra att höja fotändan för att återhämta sig snabbare. Har man dålig cirkulation likaså för att förbättra återflödet från fötter och ben till hjärtat. Att vid förkylning kunna höja huvudändan istället för att ligga med höga kuddar som bara sliter på nacken är ytterligare en fördel. Din snarkning brukar minska eller upphöra om du höjer huvudändan.

När är det bra att höja fotändan?
Efter en dag på jobbet brukar fötterna vara lite svullna, då är det ett bra tillfälle att lägga sig några minuter med fötterna högt för att svullnaden ska gå ner och blodcirkulationen förbättras. Att vila eller att sova på rygg med fötterna högt avlastar ryggen också vilket naturligtvis är viktigt för alla men speciellt om man har besvär från ryggen.

Att ha fotändan högt hela natten är inga problem, antingen höjer man lite mer och blir sovande på rygg hela natten eller höjer man lite mindre i fotändan och kan ändå välja att ligga på sida utan att det blir negativt för ryggen.

När är det bra att höja huvudändan
När man är förkyld istället för att bulla upp med en massa kuddar som bara belastar nacken på ett negativt sätt. Det är också bra att testa när man snarkar, de flesta snarkar mindre eller slutar helt när huvudändan kommer upp lite.


Vad är viktigast att tänka på när man väljer ny säng?

Att den passar dig och din kropp. Man måste först prova olika sängar som känns olika för att förstå vad man tycker om. Här finns egentligen inga rätt och fel utan känn efter vad som känns bra. När man väl hittar det behöver man vara noga med att sängen också är ergonomiskt bra för dig. Jag rekommenderar alltid människor som ska köpa säng att gå till en butik med många olika sängmärken för att kunna prova olika sängtyper. Butiken ska också ha riktiga sängexperter som är väl utbildade på produkterna men också fått utbildning i den ergonomiska biten. Har butiken dessutom tillgång till kiropraktorer eller liknande för rådgivning är det ju bingo.

Den optimala sovpositionen för att slippa ha ont i ryggen samt nacken, finns den?

Att sova på sida och rygg är bra, undvik att sova på mage då ryggen och nacken tvingas till obekväma ytterlägen som inte ger den avlastning din kropp behöver.

Det som talar för att det skulle vara lite bättre att sova på rygg är att du slipper få tryck på axel och höft men å andra sidan brukar vissa människor jag träffar säga att de har svårt att somna på rygg och då ska man så klart sova på sida. Väljer man en bra säng går det alldeles utmärkt att sova på sida eftersom en bra säng kombinerar ett lågt tryck och ett bra stöd.