Därför ska du välja dun

Dun är ett naturmaterial som har den unika förmågan att ta upp och avge fukt samtidigt som det behåller värme. I motsats till syntetiska material har dunet därför förmågan att hålla dig varm när du sover utan att du känner dig svettig, vilket gör det perfekt som stoppningsmaterial i täcken och kuddar.

Skillnaden mellan dun och fjäder

Om du någon gång har legat på en dunkudde som sticks så har den kudden innehållit en stor mängd fjäder. Fjäder är ett billigare stoppningsmaterial än vad dun är, men det ger också en fastare känsla än dun. Det mjuka dunet sitter innanför fjädrarna på fågeln och har uppgiften att hålla fågeln varm. Det har högre bärighet än fjäder, känns mjukare men är också dyrare. Det är därför vanligt att en kudde eller ett täcke innehåller en blandning av fjäder och dun. Dunkuddar innehåller ofta fjäder för att få stadga. Olika blandningar ger olika fastheter och kvaliteter.

Närbild på vita fjädrar

Hitta rätt kudde & täcke med våra guider

Upphängt duntäckte och en dunkudde i en flätad korg

Anddun eller gåsdun

Kvalitet på dunprodukter kan också kontrolleras genom vilken sorts dun det är och vilken typ av fågel det kommer från. En and är en mindre fågel än vad en gås är, där blir också storleken på dunet mindre. Ju högre storlek på dunet, desto högre bärighet och kvalitet. Det är därför som produkter med gåsdun har högre kvalitet än de med anddun, och därför också kostar mer.

Det som verkligen skiljer dun från andra material är hur det hanterar fukten. Dun andas, avger fukt samtidigt som det behåller värme. För att du ska få en god natts sömn måste fuktighetsnivån vara under kontroll.

- John G. Østereng, Norskt Dun

Bärighet

Bärighet är ett uttryck för dunets förmåga att isolera samt dunets kvalitet. Ju högre bärighet, desto bättre kvalitet. En hög bärighet innebär att dunet är lätt, luftigt och isolerar bra eftersom det innehåller mycket luft. Det är luften i dunen som håller kylan borta, eftersom kroppen värmer upp luften. Ju sämre kvalitet det är på dunet och ju fler fjädrar det finns i täcket, desto lägre är också bärigheten och isoleringsförmågan. Ett täcke med liten mängd dun med hög bärkraft, värmer bättre än ett täcke med låg bärkraft och en stor mängd fyllning.

Närbild på vitt dun
Närbild på naturfärgat brunt dun

Klassificeringar & märkningar

Den främsta standardiseringen är EN 12934, inom vilken det finns tre klasser. Allt dun från SOVA uppfyller kraven för Klass 1, vilket innebär att alla dun och fjädrar är nya och av högsta kvalitet. Andra märkningar är OEKO-TEX®, Nomite och Downafresh som alla garanterar att textil- och dunprodukter är trygga att använda.

Våra leverantörer använder inte heller dun som plockats från levande fåglar och tar helt och starkt avstånd från detta. Leverantörerna använder också veterinärer som granskar och följer fåglarnas levnadskedja från början till slut. Förutom certifieringar som Traumpass och Downpass finns IDFL:s granskning och certifiering som garanti för detta.

Skötselråd för din dunprodukt

Ta hand om dina täcken och kuddar av dun så håller de sig fina mycket längre. Ett enkelt knep är att inte lägga på överkast på sängen direkt på morgonen så nattens fukt och värme får lämna sängen och kom ihåg att både skaka och vädra duntäcken och dunkuddar regelbundet.

Upphänga duntäcken på rad och dunkuddar på golvet

Klassificeringar & märkningar för dun

EN 12934

EN12934 är en europeisk standard för märkning av innehållet i dun- och fjäderprodukter. Den specificerar procentandel dun och fjäder samt ursprung och andel nytt material. Vårt dun klassificeras i klass 1, vilket innebär att alla dun och fjädrar är nya och av högsta kvalitet.

EN 12131

EN 12131 är en europeisk standard för hur kompositionen av fyllnadsmaterial av dun och fjäder ska testas.

Oeko-tex logotyp

OEKO-TEX®

OEKO-TEX® Standard 100 är en oberoende global certifiering och produktkontroll för textilier. Det finns 4 kategorier med olika gränsvärden inom standarden. Våra produkter är certifierade enligt de strängaste kraven i klass I, vilket innebär att de är godkända även för baby och hudnära produkter.

Nomite logotyp

NOMITE

NOMITE-märket är konsumentens garanti för att dunprodukten inte innehåller dammkvalster. Tyget vävs så tätt att varken själva kvalstret eller dess näring kan tränga igenom. Dun är sällan den främsta orsaken till allergiska reaktioner; syndaren är oftast kvalster. Därför kan även kvalsterallergikern köpa dunprodukter märkta med NOMITE.

Downafresh logotyp

Downafresh

Downafresh-märket får endast de produkter som uppfyller de strängaste tvättkraven i Europa. Det innebär att råfjädrarna tvättats enligt mycket hårda regler och krav om renhet, samt torkats vid mer än 100 °C. Därigenom vet man säkert att följande avlägsnas: H5N1-stammen (fågelinfluensa), keratin (fjäll från dun och fjädrar), bakterier och svamp, tvålrester och andra organiska rester.

Downpass logotyp

Downpass

Downpass är ett spårningssystem som för att säkerställa att dun och fjädrar som används som fyllnadsmaterial i bland annat duntäcken och kuddar har erhållits på ett etiskt sunt sätt. För att få använda Downpass på produkterna måste tillverkaren se till att endast dun och fjädrar från kontrollerad djurhållning används.

Mätning av bärighet

Före 2019 mättes bärighet i en skala upp till 13, där 13 var den bästa och mest isolerande. Denna mätmetod har nu uppdaterats för att matcha den bärighet som är känd från sovsäckar och dunjackor. Idag mäts istället bärighet i en ny skala upp till 900. Även om bärigheten beskrivs på ett annat sätt är det exakt samma produkter i fråga.

Gammal Bärighet: 9 - Ny bärighet mätt i Cuin: 585
Gammal Bärighet: 10 - Ny bärighet mätt i Cuin: 650
Gammal Bärighet: 11 - Ny bärighet mätt i Cuin: 725
Gammal Bärighet: 12 - Ny bärighet mätt i Cuin: 800
Gammal Bärighet: 13 - Ny bärighet mätt i Cuin: 850
Gammal Bärighet: 16 - Ny bärighet mätt i Cuin: 1100