Om dun

Dun

Dun – vad ska du täkna på innan och efter ditt köp?

Om dun

För många är ett fluffigt, nästan viktlöst, duntäcke och en mjuk härlig dunkudde att låta huvudet sjunka ner i, själva sinnebilden och förutsättningen för en god natts sömn.

Dun är ett naturmaterial som håller dig behagligt varm och samtidigt andas. I motsats till syntetiska material har dunet den unika förmågan att ta upp och avge fukt. Det är viktigt att det inte är för varmt eller kallt när du sover, eftersom det påverkar kvalitén på din sömn. Fundera därför över följande när du ska köpa nytt täcke:

Är du ofta frusen eller blir du lätt varm?

Är det sommar eller vinter? Sover du med öppet fönster?

Sover du själv eller tillsammans med någon? Har din partner ungefär samma preferens för varmt eller svalt täcke som du, eller tycker ni olika? I så fall är det kanske bäst att satsa på två enkeltäcken, för husfridens skull..

Skötselråd för din dunprodukt:

– Undvik att lägga på överkastet över täcket/kudden direkt på morgonen. Bäst är om nattens fukt och värme får gå ur först.

– Skaka täcket och kudden dagligen och vädra dem regelbundet. Undvik att hänga dem i direkt solljus. Använd inte mattpisk.

– Tvätta täcket i en tvättmaskin 7 kg (större för dubbeltäcke) med ett enzymfritt tvättmedel. Använd inget sköljmedel.

– Torka i torktumlare tills produkten är helt torr, eftersom dun och fjädrar kan mögla. Lägg eventuellt i par tennisbollar i torktumlaren för att fluffa upp dunet ytterligare.

 

Klassificeringar och benämningar

Det finns ett par klassificeringar som är bra att ha koll på när det gäller dunprodukter. Den främsta standardiseringen är EN 12934, inom vilken det finns tre klasser. Allt dun från SOVA uppfyller kraven för Klass 1. Dun/fjäderblandningen bestäms enligt EN 12131. Ju högre andel dun, desto högre kvalité och därmed pris. 90/10 innebär till exempel att en produkt innehåller 90 delar dun och 10 delar fjäder.

Samtliga våra dunprodukter håller också Klass 1 för Öko-Tex standard 100 samt är Nomite- och Downafreshmärkta.

Öko-Tex Standard 100 är en internationell produktkontroll för textilier. Det finns fyra produktkategorier med olika gränsvärden inom standarden, för innehåll av bla formaldehyd, tungmetaller och aromatiska kolväten. Vi har valt att certifiera samtliga våra produkter enligt de strängaste kraven i klass I, vilket innebär att de är godkända även för baby och hudnära produkter.

NOMITE-märket är konsumentens garanti för att dunprodukten inte innehåller dammkvalster. Tyget vävs så tätt att varken kvalsternas näring, hudflagor från människor eller själva kvalstret kan tränga igenom. Dun och fjädrar är sällan den främsta orsaken till allergiska reaktioner. Syndaren är oftast kvalster. Därför kan kvalsterallergikern tryggt köpa dunprodukter med är märkta med NOMITE. Dunprodukter kan för övrigt tvättas i 60 grader, varvid kvalster dör. Läs mer på www.nomite.de.

Downafresh-märket får endast de produkter som uppfyller de strängaste tvättkraven i Europa. Det innebär att råfjädrarna tvättats enligt mycket hårda regler och krav om renhet samt torkats vid mer än 100 °C. Därigenom vet man säkert att följande avlägsnas: H5N1-stammen (fågelinfluensa), keratin (fjäll från dun och fjädrar), bakterier och svamp, tvålrester och andra organiska rester.

Bärighet är ett uttryck för dunets förmåga att isolera samt dunets kvalitet. Ju högre bärighet, desto bättre kvalitet. En hög bärighet betyder att fyllningen är lätt, luftig och isolerar bra, eftersom den innehåller mer luft. Det är luften i dunen som håller kylan borta, eftersom kroppen värmer upp luften. Ju sämre kvalitet det är på dunet och ju fler fjädrar det finns i täcket, desto lägre är också bärigheten och isoleringsförmågan. Ett täcke med liten mängd dun med hög bärkraft, värmer bättre än ett täcke med låg bärkraft och en stor mängd fyllning. Motståndet mäts med 20 gram dun/fjädrar enligt EN12130-pass 1003.

Djurskydd Vi köper därför inte dun som plockats från levande fåglar och tar helt och starkt avstånd från detta. Dunet och fjädrarna i våra duntäcken och kuddar kommer från Europa och Skandinavien. Våra leverantörer använder veterinärer som granskar och följer fåglarnas levnadskedja från början till slut. Förutom Traumpasscertifieringen som används av en del leverantörer, finns IDFL:s granskning och certifiering som garanti för detta.

VAD KAN DÅ SÄNGEN HAR FÖR BETYDELSE?

Viktigt att känna till är att sängen varken läker eller försämrar kroppen, men den kan förbättra din återhämtning. Ont i ryggen eller ej, det är alltid viktigt att du sover bra. Sover du för lite eller i en säng som inte ger dig de bästa förutsättningarna hämmas återhämtningen och du hamnar snabbt i en negativ spiral.

Om du anstränger ryggen under dagen, tex med ett monotont jobb eller i en speciell arbetsställning som belastar ryggen negativt, är det extra viktigt att den får återhämta sig och musklerna avlastas nattetid. Där kan sängen göra skillnad.

Det är väldigt viktigt att du ligger i en bra position där din kropp får både stöd och avlastning. Du ska ligga så att din naturliga svank upprätthålls och du ska sjunka ner lagom mycket i sängen, inte för lite och inte för mycket. Tänk att du ska ligga ”i” sängen, istället för ”på”. Din vikt ska fördelas över så stor yta som möjligt i sängen och du ska ligga lika hårt/mjukt med hela kroppen.

Hur hittar man då rätt säng där man uppnår detta? Ja, eftersom vi alla är olika både till kroppsform, vikt, längd, sovställning m.m så behövs ett bra och brett utbud att välja bland. Sängen ska passa dig, inte tvärtom.

Om du har former och kurvor så behöver du ofta, men inte alltid, en något mjukare säng för att sjunka ner i sängen ordentligt. Om du är rakare i kroppen, så behöver du ofta en något fastare säng. Men viktigast av allt är alltid känslan och hur du upplever sängen när du ligger i den. Så ta dig tid att prova, testa att byta ställning, testa olika sängmärken – och be om tips och råd från någon som kan sin sak.

STÄLLBAR SÄNG

Att vila eller att sova på rygg med fötterna högre avlastar ryggen också vilket naturligtvis är viktigt för alla, men speciellt om man har besvär från ryggen. Att ha fotändan högt hela natten är inga problem, antingen höjer man lite mer och blir sovande på rygg hela natten eller höjer man lite mindre i fotändan och kan ändå välja att ligga på sida utan att det blir negativt för ryggen. Prata med en sängrådgivare och prova gärna en ställbar säng i butik för att se om det är något för dig.

Ont i ryggen kan göra det till en utmaning att komma i och ur sängen. Vårt tips är då att antingen sätta höga ben på din ramsäng, investera i en högre sängmodell, som tex. en kontinentalsäng eller kanske skaffa en ställbar säng som hjälper dig upp på morgonen.