DÄRFÖR SKA DU VÄLJA DUN

Dun är ett naturmaterial som har den unika förmågan att ta upp och avge fukt samtidigt som det behåller värme. I motsats till syntetiska material har dunet därför förmågan att hålla dig varm när du sover, utan att du känner dig svettig.


Skillnaden mellan dun och fjäder


Om du någon gång har legat på en dunkudde som sticks så har den kudden innehållit en mängd fjäder. Fjäder är ett billigare stoppningsmaterial än vad dun är, men det ger också en fastare känsla än dun. Dun är det allra mjukaste materialet som sitter innanför fjädrarna på fågeln – det som håller fågeln varm. Dun har högre bärighet än fjäder, känns mjukare men är också dyrare. Det är därför vanligt att en kudde eller ett täcke innehåller en blandning av fjäder och dun. Olika blandningar ger olika fastheter och kvaliteter. Generellt sett har en kudde med högre andel dun än fjäder en högre kvalitet och kommer att hålla formen längre.

Anddun eller gåsdun


Kvalitet på dunprodukter kan också kontrolleras genom vilken sorts dun det är. En and är en mindre fågel än vad en gås är, där blir också storleken på dunet mindre. Ju högre storlek på dunet, desto högre bärighet och kvalitet. Det är därför som produkter med gåsdun har högre kvalitet än de med anddun, och därför också kostar mer i inköp.

Bärighet


Bärighet är ett uttryck för dunets förmåga att isolera samt dunets kvalitet. Ju högre bärighet, desto bättre kvalitet. En hög bärighet betyder att fyllningen är lätt, luftig och isolerar bra, eftersom den innehåller mer luft. Det är luften i dunen som håller kylan borta, eftersom kroppen värmer upp luften. Ju sämre kvalitet det är på dunet och ju fler fjädrar det finns i täcket, desto lägre är också bärigheten och isoleringsförmågan. Ett täcke med liten mängd dun med hög bärkraft, värmer bättre än ett täcke med låg bärkraft och en stor mängd fyllning. Motståndet mäts med 20 gram dun/fjädrar enligt EN12130-pass 1003.

Klassificeringar och benämningar


Det finns ett par klassificeringar som är bra att ha koll på när det gäller dunprodukter. Den främsta standardiseringen är EN 12934, inom vilken det finns tre klasser. Allt dun från SOVA uppfyller kraven för Klass 1. Dun/fjäderblandningen bestäms enligt EN 12131. Ju högre andel dun, desto högre kvalité och därmed pris. 90/10 innebär till exempel att en produkt innehåller 90 delar dun och 10 delar fjäder. Samtliga våra dunprodukter håller också Klass 1 för Öko-Tex standard 100 samt är Nomite- och Downafreshmärkta.

Vi köper inte heller dun som plockats från levande fåglar och tar helt och starkt avstånd från detta. Dunet och fjädrarna i våra duntäcken och kuddar kommer från Europa och Skandinavien. Våra leverantörer använder veterinärer som granskar och följer fåglarnas levnadskedja från början till slut. Förutom Traumpass-certifieringen som används av en del leverantörer, finns IDFL:s granskning och certifiering som garanti för detta.

Skötselråd för din dunprodukt


  • Undvik att lägga på överkastet över täcket/kudden direkt på morgonen. Bäst är om nattens fukt och värme får gå ur först.
  • Skaka täcket och kudden dagligen och vädra dem regelbundet. Undvik att hänga dem i direkt solljus. Använd inte mattpisk.
  • Tvätta täcket i en tvättmaskin 7 kg (större för dubbeltäcke) med ett enzymfritt tvättmedel. Använd inget sköljmedel.
  • Torka i torktumlare tills produkten är helt torr, eftersom dun och fjädrar kan mögla. Lägg eventuellt i par tennisbollar i torktumlaren för att fluffa upp dunet ytterligare.

Beskrivning av klassificeringar

EN 12934 är en europeisk standard för hur dunprodukter för ska märkas. Den specificerar innehåll och komposition av dun och fjäder i procent, klassifikation av fyllnadsmaterialet och från vilken fågel materialet är taget.

EN 12131 är en europeisk standard för hur kompositionen av fyllnadsmaterial av dun och fjäder ska testas.

Öko-Tex Standard 100 är en internationell produktkontroll för textilier. Det finns fyra produktkategorier med olika gränsvärden inom standarden, för innehåll av bla formaldehyd, tungmetaller och aromatiska kolväten. Vi har valt att certifiera samtliga våra produkter enligt de strängaste kraven i klass I, vilket innebär att de är godkända även för baby och hudnära produkter.

NOMITE-märket är konsumentens garanti för att dunprodukten inte innehåller dammkvalster. Tyget vävs så tätt att varken kvalsternas näring, hudflagor från människor eller själva kvalstret kan tränga igenom. Dun och fjädrar är sällan den främsta orsaken till allergiska reaktioner. Syndaren är oftast kvalster. Därför kan kvalsterallergikern tryggt köpa dunprodukter med är märkta med NOMITE. Dunprodukter kan för övrigt tvättas i 60 grader, varvid kvalster dör. Läs mer på www.nomite.de.

Downafresh-märket får endast de produkter som uppfyller de strängaste tvättkraven i Europa. Det innebär att råfjädrarna tvättats enligt mycket hårda regler och krav om renhet samt torkats vid mer än 100 °C. Därigenom vet man säkert att följande avlägsnas: H5N1-stammen (fågelinfluensa), keratin (fjäll från dun och fjädrar), bakterier och svamp, tvålrester och andra organiska rester.

Hur kan vi hjälpa dig?

Boka en sängprovning

Boka en tid med någon av våra sängrådgivare. Då får du en konsultation på en tid som passar dig med målet att hitta den perfekta sängen för dig.

Valfri säng 599kr/mån

Ligger du vaken och grubblar över hur du ska ha råd med drömsängen? Med vårt nya upplägg kan du köpa din drömsäng till ett fast månadskostnad.

Hjälp att välja säng?

Vi förstår att det kan vara knepigt att välja rätt säng. Med SOVA-metoden ser vi till att du matchas med rätt säng i fyra enkla steg.