Blogg, Reportage, Tips

Om dun

Dun – vad ska du täkna på innan och efter ditt köp?

Om dun

För många är ett fluffigt, nästan viktlöst, duntäcke och en mjuk härlig dunkudde att låta huvudet sjunka ner i, själva sinnebilden och förutsättningen för en god natts sömn.

Dun är ett naturmaterial som håller dig behagligt varm och samtidigt andas. I motsats till syntetiska material har dunet den unika förmågan att ta upp och avge fukt. Det är viktigt att det inte är för varmt eller kallt när du sover, eftersom det påverkar kvalitén på din sömn. Fundera därför över följande när du ska köpa nytt täcke:

Är du ofta frusen eller blir du lätt varm?

Är det sommar eller vinter? Sover du med öppet fönster?

Sover du själv eller tillsammans med någon? Har din partner ungefär samma preferens för varmt eller svalt täcke som du, eller tycker ni olika? I så fall är det kanske bäst att satsa på två enkeltäcken, för husfridens skull..

Skötselråd för din dunprodukt:

– Undvik att lägga på överkastet över täcket/kudden direkt på morgonen. Bäst är om nattens fukt och värme får gå ur först.

– Skaka täcket och kudden dagligen och vädra dem regelbundet. Undvik att hänga dem i direkt solljus. Använd inte mattpisk.

– Tvätta täcket i en tvättmaskin 7 kg (större för dubbeltäcke) med ett enzymfritt tvättmedel. Använd inget sköljmedel.

– Torka i torktumlare tills produkten är helt torr, eftersom dun och fjädrar kan mögla. Lägg eventuellt i par tennisbollar i torktumlaren för att fluffa upp dunet ytterligare.

 

Klassificeringar och benämningar

Det finns ett par klassificeringar som är bra att ha koll på när det gäller dunprodukter. Den främsta standardiseringen är EN 12934, inom vilken det finns tre klasser. Allt dun från SOVA uppfyller kraven för Klass 1. Dun/fjäderblandningen bestäms enligt EN 12131. Ju högre andel dun, desto högre kvalité och därmed pris. 90/10 innebär till exempel att en produkt innehåller 90 delar dun och 10 delar fjäder.

Samtliga våra dunprodukter håller också Klass 1 för Öko-Tex standard 100 samt är Nomite- och Downafreshmärkta.

Öko-Tex Standard 100 är en internationell produktkontroll för textilier. Det finns fyra produktkategorier med olika gränsvärden inom standarden, för innehåll av bla formaldehyd, tungmetaller och aromatiska kolväten. Vi har valt att certifiera samtliga våra produkter enligt de strängaste kraven i klass I, vilket innebär att de är godkända även för baby och hudnära produkter.

NOMITE-märket är konsumentens garanti för att dunprodukten inte innehåller dammkvalster. Tyget vävs så tätt att varken kvalsternas näring, hudflagor från människor eller själva kvalstret kan tränga igenom. Dun och fjädrar är sällan den främsta orsaken till allergiska reaktioner. Syndaren är oftast kvalster. Därför kan kvalsterallergikern tryggt köpa dunprodukter med är märkta med NOMITE. Dunprodukter kan för övrigt tvättas i 60 grader, varvid kvalster dör. Läs mer på www.nomite.de.

Downafresh-märket får endast de produkter som uppfyller de strängaste tvättkraven i Europa. Det innebär att råfjädrarna tvättats enligt mycket hårda regler och krav om renhet samt torkats vid mer än 100 °C. Därigenom vet man säkert att följande avlägsnas: H5N1-stammen (fågelinfluensa), keratin (fjäll från dun och fjädrar), bakterier och svamp, tvålrester och andra organiska rester.

Bärighet är ett uttryck för dunets förmåga att isolera samt dunets kvalitet. Ju högre bärighet, desto bättre kvalitet. En hög bärighet betyder att fyllningen är lätt, luftig och isolerar bra, eftersom den innehåller mer luft. Det är luften i dunen som håller kylan borta, eftersom kroppen värmer upp luften. Ju sämre kvalitet det är på dunet och ju fler fjädrar det finns i täcket, desto lägre är också bärigheten och isoleringsförmågan. Ett täcke med liten mängd dun med hög bärkraft, värmer bättre än ett täcke med låg bärkraft och en stor mängd fyllning. Motståndet mäts med 20 gram dun/fjädrar enligt EN12130-pass 1003.

Djurskydd Vi köper därför inte dun som plockats från levande fåglar och tar helt och starkt avstånd från detta. Dunet och fjädrarna i våra duntäcken och kuddar kommer från Europa och Skandinavien. Våra leverantörer använder veterinärer som granskar och följer fåglarnas levnadskedja från början till slut. Förutom Traumpasscertifieringen som används av en del leverantörer, finns IDFL:s granskning och certifiering som garanti för detta.

Tidigare inlägg:

Snooza

Snooza på rätt sätt

Väckarklockan tycks alltid ringa när vi sover som allra bäst. Vi är många som rent instinktivt trycker på snooze och vänder oss om. M...

Läs mer

Köpa säng tips

Köpa säng tips

EN GUIDE ATT HÅLLA I HANDEN Vissa lägger mer pengar på sin kontorsstol än på sin säng. Med tanke på att du spenderar en tredjedel av...

Läs mer

Duntäcken bäst i test

Sängar bäst i test

VILKEN SÄNG ÄR IGENTLIGEN BÄST I TEST? Vi vill att det ska vara enkelt för dig att välja rätt säng – därför strävar vi efter att erb...

Läs mer

Duntäcken bäst i test

Duntäcken bäst i test

OM TESTET Vad skiljer olika duntäcken åt? Testfakta Research har gjort ett jämförande laboratorietest av duntäcken vid IDFL, världen...

Läs mer

Välja säng

VÄLJA SÄNG MED PERSONLIG RÅDGIVARE Se hur vår sängrådgivare Sandra visar vägen till rätt säng på bara tre minuter. EN SÄNGPROVN...

Läs mer

Ungdomssäng

Ungdomssäng

ATT VÄLJA UNGDOMSSÄNG När barnen blir större växer deras behov av en säng med bättre fjädring och högre komfort. Då får man som förä...

Läs mer

Rätt sovställning

Rätt sovställning

Du vet säkert vilken sovställning du föredrar, vad du kanske inte vet är hur den påverkar din kropp och vad som är rätt sovställning fö...

Läs mer

Header viking beds

Dubbelsäng

DUBBELSÄNG ELLER KONTINENTALSÄNG Ibland kan det vara svårt att hålla isär begreppen. En dubbelsäng är som namnet antyder en säng f...

Läs mer

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *