Blogg, Inspiration, Nytt på SOVA, Om sömn, SÖMN OCH SOVRUM

Rätt sovställning

Rätt sovställning

Du vet säkert vilken sovställning du föredrar, vad du kanske inte vet är hur den påverkar din kropp och vad som är rätt sovställning för dig. Om det händer att du vaknar upp med värk kan det vara för att det är dags att titta lite närmare på rätt sovställning för just dig.

SOVA PÅ MAGE

Sova på mage

Många sover på mage, men ställningen kan vara skadlig eftersom hals och nacke hamnar i ett ansträngt läge. Hör du dessutom till skaran som gärna har ett knä uppe vid bröstet så vrider du ryggraden vilket kan leda till ännu mer värk på sikt. Vi rekommenderar att du undviker att sova på mage om du kan.

SOVA PÅ SIDAN

Sova på sidanDet är bra att sova på sidan så länge du inte ligger på ett alltför hårt underlag. För maximal bekvämlighet kan du:

– Skaffa en bra kudde: Att du sover med en arm under kudden kan tyda på flera saker, till exempel att kudden är för låg eller sängen för hård. Du kan eventuellt minska belastningen på nacke och hals med en kudde som är lika hög som din axel är bred – varken mer eller mindre.

– Ligga på rätt typ av madrass: En säng med zonfjädring* är anpassad efter kroppen, sängar med trögelastiska segment** likaså. Vissa material, exempelvis Tempur***, är särskilt framtagna för att forma sig efter dig.

Det viktiga är att utstickande delar, som exempelvis din axel, får sjunka ner ordentligt utan att du upplever ett tryck. Det är ännu viktigare att du hittar en madrass som passar just din kropp – du är ju unik.

Tips för sidoläge!

  • Gravida kvinnor bör sova på vänstra sidan då detta främjar blodförsörjningen till barnet.
  • Sidoläget är ett bra alternativ för den som snarkar eftersom svalget öppnas upp mer än i ryggläge.
  • En tunn kudde under midjan kan fungera som ett tillfälligt substitut för en zonfjädrad madrass.
  • En kudde mellan benen minskar risken för att höften vrider sig.
  • Om du omfamnar en kudde hindrar du axelpartiet från att sjunka ihop.

SOVA PÅ RYGG

Sova på ryggVill du skona kroppen så är ryggläge det bästa alternativet. Ställningen är dock mindre bra för den som lider av snarkningar (om detta gäller dig så kan det vara värt att kika på en ställbar säng). Prova att:

– Hitta bra stöd för svanken: En säng med zonfjädring låter tunga partier som höft och skuldror sjunka ner en bit så att svanken får naturligt stöd. Om du lägger en kudde under knäna kan du uppnå en liknande effekt då ryggen rätas ut och kommer närmare underlaget.

– Få ut det mesta av din kudde: Visste du att det finns ett enkelt knep för att göra din vanliga kudde något mer ergonomisk? Lägg kuddändarna över axlarna när du ligger på rygg så får du bra stöd för huvudet, vilket minskar risken för en värkande nacke.

HITTADE DU RÄTT SOVSTÄLLNING?

Vi är alla olika, därför sover vi också olika. Om du redan känner att du har din sovställning, en som passar dig, så måste du inte prompt byta till en annan. Om du däremot lider av sömnproblem eller vaknar upp med värk så kan du försöka att vänja dig vid en ny ställning.

På SOVA kan du hitta en långsiktig lösning på problemet. Boka in ett möte med våra experter så hittar vi en säng som passar din sovstil och din kropp.

Källor:

Association between maternal sleep practices and risk of late stillbirth: a case-control study
The British Medical Journal

Tempur Sömnergonomi
Kartläggning och guide (pdf)

Which Sleep Style is Healthiest?
www.health.com

8 Sleeping Positions and Their Effects On Your Health
www.ttsh.com.sg

The Link Between Sleep Position and Sleep Quality
www.webmd.com

Våra varumärken

Gripsholm
Borås Cotton
Viking
24SJU
Bed
Carpe Diem Beds
Dirty Linen
Engmo Dun
Hästens
Himla
Jensen
Lexington
Mille Notti
Stunda
Tempur
Zebra Collection

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *