Så inreder du med växter i sovrummet

Inreda med vöxter

Grönskande växter i sovrummet är inte bara vackert, utan också bra för hälsan och sömnen. Vi bad blomsterdekoratören och stylisten Anna Gouteva i Malmö dela med sig av sina bästa tips för ett riktigt grönt och skönt sovrum.

VAD ÄR ETT MYSIGT SOVRUM FÖR DIG?

Ett riktigt mysigt sovrum för mig är ett rum med mycket luft och rymd. Fönster är otroligt viktigt. Jag vill sova svalt och rullar helst inte ner rullgardinen, så jag kan se himlen när jag lägger mig och när jag vaknar. Jag har byggt ihop två rum till sovrum, med havsutsikt på ena sidan och takfönster på den andra.

Textilier är också jätteviktigt för mig. Att blanda tyger och mönster i gardiner, sängkappa, sängkläder och kuddar skapar en ombonad känsla. Gärna också tapet istället för målade väggar för att få en klädd känsla.

Eftersom jag jobbar så mycket med färger och dofter och möter mycket folk i mitt yrke vill jag att sovrummet ska vara en lugn plats att fylla på med ny energi i. Därför använder jag bara en eller två färger och jobbar med olika toner. Just nu i blått och brunt.

Jag har också heltäckningsmatta i mitt sovrum. Först var jag tveksam, men det är bland det bästa jag gjort. Alla i familjen älskar att vakna och sätt fötterna på den mjuka mattan i en härlig jordton.

VARFÖR ÄR DET EN BRA IDÉ ATT INREDA MED VÄXTER I SOVRUMMET?

Det är vackert att omge sig med växter, men också bra för kropp och själ. Växter syresätter ditt rum och får dig att vakna mer utvilad, det är vetenskapligt bevisat.

KAN DU REKOMMENDERA NÅGRA BRA VÄXTER TILL SOVRUMMET?

Jag skulle föreslå växter med stora tydliga bladformer som t.ex. Alocasia, Ficus lyrate, Ficus robusta, Calanthea eller Begonia Rex, det skapar ett lugn för ögat att vila på. Att alltid ha en enstaka blomma efter säsong i en liten vas vid sängen är också ett tips. Det får dig att vakna med ett leende på läpparna varje dag, det är jag övertygad om.

Finns det några som inte passar för sovrummet?

Ja, växter med för mycket doft passar nog bättre i ett annat rum.

HUR FÅR MAN VÄXTERNA ATT PASSA IN I SOVRUMSINREDNINGEN?

Ta hjälp av en blomsterdekoratör. Ta med en bild på ditt sovrum och visa. På så sätt kan ni hitta rätt storlek och uttryck på kruka och matcha med passande växter. Har du många varma toner i ditt sovrum är gröna växter som har mycket varma gröna toner i sig fint.

Har du kalla toner, som blått, är växter med svala grönblå toner vackert. Gruppera gärna dina växter och krukor för att skapa ett lugn i rummet.

VAD SKA JAG TÄNKA PÅ NÄR JAG VÄLJER KRUKOR TILL MINA VÄXTER?

Oavsett rum är det bra att gå upp en storlek i kruka direkt. På så sätt ger du växten utrymme att få leva och växa länge hemma hos dig. Plantera om växten direkt i krukan eller i en större plastkruka. Generellt står ofta växter i för små krukor när man köper dem och då har rötterna igen möjlighet att få utvecklas och växa.

TILL SIST, VILKA ÄR DINA 5 BÄSTA TIPS FÖR ATT TA HAND OM SINA VÄXTER?

Oavsett rum är det bra att gå upp en storlek i kruka direkt. På så sätt ger du växten utrymme att få leva och växa länge hemma hos dig. Plantera om växten direkt i krukan eller i en större plastkruka. Generellt står ofta växter i för små krukor när man köper dem och då har rötterna igen möjlighet att få utvecklas och växa.

  • Var konsekvent och vattna varje vecka. Välj ut 1 eller 2 dagar som blir din vattningsdag/ar. Mina är varje måndag och torsdag. Vattna långsamt och i cirklar. På så sätt hinner växten dricka och alla rötter får vatten. Jag har en 5 l vattenkanna som jag fyller flera gånger när jag går runt i hela huset och vattnar. Jag låter vattnet rinna igenom och sedan går jag en tur igen. På så sätt rinner inte vattnet igenom för snabbt utan rötterna hinner dricka upp.
  • Ge din växter ekologisk växtnäring 1ggr/v. feb-nov och varannan vecka nov-feb.
  • Torka av bladen eller ännu hellre duscha växten var tredje månad, så får du glada och pigga växter.
  • Det finns många fina små vattenkannor idag. Ha alltid den fylld och låt den stå som en inredningsdetalj bredvid dina växter. På så sätt blir du motiverad att vattna och samtidigt så ökar du luftfuktigheten i rummet med att låta friskt vatten stå.
  • Ta professionell hjälp när du köper växter så du säkert får växter som är lättskötta och blir långvariga hemma hos dig. Det finns många fina växter idag som vetenskapligt bevisat ökar ditt välmående.