Väckarklockan tycks alltid ringa när vi sover som allra bäst. Vi är många som rent instinktivt trycker på snooze och vänder oss om. Men är snooze bra eller dåligt – vi reder ut begreppen.
Snooza-knappen är en riktig favorit hos många av oss. Vissa av oss ställer till och med klockan lite för tidigt bara för att få ligga kvar i sängen och SNOOZA. Men oavsett vilken sömnexpert du frågar kommer i princip ingen att rekommendera det. Michael J. Breus, sömnforskare och författaren till boken ”The Power of When” har till och med kallat det ”den värsta uppfinningen någonsin”. För i ärlighetens namn kommer snoozandet i de allra flesta fall få motsatt effekt. I stället för att vakna piggare känner du dig ofta ännu tröttare och mer zombielik när du väl stiger upp.
Är du en av de personer som trycker på snooza-knappen om och om och om igen kanske det är dags att börja fundera. Mest sannolikt lider du av sömnbrist.Halvtimmen du försöker snooza ikapp kommer att göra dig mer nytta om du går och lägger dig en halvtimme tidigare och sedan vaknar och stiger upp när klockan ringer. Det är dessutom skillnad på att vakna och känna sig vaken. I samma sekund som väckarklockan ringer vaknar de mer primitiva delarna av hjärnan till liv. Delarna som styr vår självkontroll och förmåga att fatta beslut tar däremot längre tid på sig att ”vakna”, skriver TED Amsterdam. Detta är också en förklaring till att du inte hittar saker, plötsligt går in i något eller kanske trycker på snooze-knappen…