Städtips för ett rent och hälsosamt sovrum

Städtips för ett rent och hälsosamt sovrum

Vissa sover gott i röran, andra drömmer om sovrum rena och avskalade som på hotell. Men alla mår bra av ett rent sovrum – vi ger dig städtips om hur du skapar och håller ditt sovrum rent, hälsosamt och prydligt.

UNDVIK FÄLLORNA

1. LUFTEN

Ha en god ventilation och ställ gärna in ett par växter som främjar god luft, som fredskalla, svärmorstunga, paradisträd, aloe vera och gullranka. Men ha inte för mycket växter, och inte i för stora krukor som sprider fukt. Övervattna inte.

2. DAMMET

Välj bort onödiga möbler och dekorationer. Sovrummet är till för att sova i, ha till exempel inte din hemarbetsplats i sovrummet. Bokhyllor är en annan klassisk dammsamlare. En bok på nattygsbordet räcker gott, bokhyllan får du ställa någon annanstans.

3. FÖRVARINGEN

Är du inte hyperpedant ska du aldrig ha en fåtölj i sovrummet, hur ombonat och mysigt det än ser ut. För de flesta av oss kommer fåtöljen nämligen snart att förvandlas till en tråkig förvaringsplats för tvätt. Välj dold förvaring bakom garderobsdörrar och byrålådor.

4. SKÖNHETSRUTINERNA

Visst kan du ha en flaska milt parfymerad handkräm på nattygsbordet, men håll i övrigt sovrummet fritt från skönhetsrutiner. Parfym och hårspray lägger sig som smutssamlande hinnor, hårtorken fuktar och värmer upp luften. Parfymerade produkter kan störa din sömn. Skulle du få dålig lukt i sovrummet, använd i stället husmorsknepet att ställa fram en skål med ättika.

5. MÄNNISKAN I RUMMET

Pulshöjande aktiviteter hör sovrummet till, men motionscykeln och löpbandet ska du kanske placera någon annanstans. När du tränar utsöndrar du svett, och fukt är något vi inte vill ha i sovrummet.

HITTA RUTINERNA

  1. Rensa nattygsbordet när du stiger upp: ta med dig vattenglas, tidningar och annat som du plockat med dig på kvällen. Se till att inte samla tidningar och böcker på hög här.
  2. Vädra: kvalster trivs i fukt. Öppna fönstret på vid gavel när du vaknat och låt vädra ur medan du gör din morgontoalett och äter frukost.
  3. Bädda sängen när sängkläderna svalnat och torkat efter nattsömnen. Då riskerar du inte att bädda in kvalster som sängkamrater: kvalster gillar nämligen fukt.
  4. Plocka undan kläder, förpassa till tvättkorg eller häng upp sådant som kan användas igen, varje dag.
  5. Veckostäda: Dammsug och våt torka golv och andra ytor. Tvätta sängkläderna i 60°C.

En gång i månaden kan du också ge själva sängen en storstädning. Plocka ur madrasser och dammsug bottnar och ramar, våttorka. Ställ skumgummimadrasser på högkant och vädra, särskilt om de ligger på en tät yta (ribbotten är att föredra). Vädra bäddmadrasser och tvätta madrasskydd.