Träning och sömn

träning och sömn

För att få bra resultat på gymmet, i löparspåret eller av vilken träningsform som helst är det viktigt med återhämtning. Utan vila – är det svårt att få resultat. ”Om du sover längre och bättre kan du faktiskt bli en bättre idrottsman över en natt”, säger sömnkonsulten James B. Maas.

Oavsett vad eller hur du tränar behöver kroppen vila.

För många av oss är träning en naturlig del av livet. Vi har en plan för vår träning, vi har en plan för vår kost, men en del slarvar kanske med en av de absolut viktigaste sakerna: återhämtningen.
I samband med träning bryts kroppen ner. Det är sedan under återhämtningen som kroppen byggs upp igen och du kan bli både starkare, snabbare och mer effektiv.
Källa www.gymnastik.se

Lance Dalleck, forskare inom sportvetenskap på Western State Colorado University, har sagt till sajten self.com att träning utan återhämtning till och med är slöseri med tid. ”Om du aldrig låter kroppen återhämta sig kommer du enbart bryta ner den, i stället för att bygga upp den” https://www.self.com/story/skipping-workout-improve-your-body.

TRÄNING OCH SÖMN – BRA ATT TÄNKA PÅ

I god återhämtning ingår också sömn. Det är under tiden du sover som kroppen bygger upp och reparerar sig själv. Det är då produktionen av testosteron och tillväxthormoner ökar vilket bidrar till muskeluppbyggnaden.

Många upplever också att träning gör att de sover bättre. Sover du för lite blir effekten den motsatta. Då ökar produktionen av kortisol som har en muskelnedbrytande effekt.
Källa: www.sats.se

Sömnbrist kommer att påverka dina resultat, din uthållighet och koncentrationsförmågan försämras, din max puls sjunker och din prestation blir sämre överlag. Detta sammantaget ökar också skaderisken. http://www.gymnastik.se/forforeningar/medicinsktstod/Idrottsfysiologi/aterhamtningochvila

Den som tränar alltför hårt kan också få problem med sömnen. Vanliga tecken på överträning är träningsvärk som tar flera dagar innan den ger med sig, att du känner dig ovanligt trött och har svårt att sova.

– Det ska inte göra ont när du rör dig, inte heller när du tränar. En sådan träning för dig snarare bakåt än framåt. Du ska kunna köra ett pass och känna dig pigg och glad resten av dagen, inte vänta tills du kan krascha i soffan så fort du kommit hem, säger Olga Rönnberg, personlig tränare och författare till flera träningsböcker, till tidningen MåBra.

FORSKNING

Intresset för sömn och prestationsförmåga ökar inom forskningsvärlden.

2009 publicerades en undersökning som visade att amerikanska tennisspelare på collegenivå både blev snabbare och träffade fler bollar när de ökade mängden sömn.
Källa: www.sleepdr.com

Även det amerikanska fotbollslaget New York Jets har tagit sina spelarens sömn på största allvar. Laget la om sitt träningsschema för att spelarna skulle få chansen att sova mer.

– Sömn är mat för vår hjärna och bränsle för träning. Men tyvärr värderas inte sömn i vårt 24/7-samhälle. Vi ser det i stället som en lyxvara snarare än en nödvändighet. Om du sover längre och bättre kan du faktiskt bli en bättre idrottsman över en natt, sa sömnkonsulten James B. Maas till Huffington Post redan 2013.
Källa: www.huffingtonpost.com

BÄTTRE ATT SOVA ELLER TRÄNA

Vikten av återhämtning har också blivit en av våra hetaste träningstrender.
I början av 2018 öppnades återhämtningsstudion ReCOVER i New York. Studion säger sig ha de optimala verktygen för aktiv återhämtning. Här finns allt från bastu och tryckbehandling till massage.
Källa:ww.svd.se

Och så kommer vi förstås till den eviga frågan. Är det bättre att stiga upp tidigt och träna innan jobbet eller ta sovmorgon?

Sömnexperten Charles Czeisler vid Brigham and Women’s Hospital och Harvard Medical School in Boston, säger till New York Times att de två aldrig bör ställas mot varandra. För att må bra behöver du både sova ordentligt och träna ordentligt.

Däremot påpekar Charles Czeisler att även våra muskelceller har en slags dygnsrytm.

– Så om du stiger upp under den ”biologiska natten” för att träna är det egentligen direkt kontraproduktivt, säger han. Källa:www.nytimes.com

Det viktigaste är att ha balans och att lära känna sin kropp och våga lyssna på dess signaler, att. Attvåga vila för att ge kroppen chans till återhämtning och uppbyggnad.

SOV MER OCH PRESTERA BÄTTRE – 6 TIPS:

  • Prioritera sömn på samma sätt som du prioriterar kost och träning. Boka in sömn i kalendern på samma sätt som du bokar in andra aktiviteter.
  • Inför lopp och andra tillfällen när du vill att prestationen ska vara på topp kan det vara en god idé att få några extra timmars sömn.
  • Skapa tydliga rutiner. Kroppen är som en klocka och gillar rutiner. Genom att skapa tydliga sömnrutiner där du går och lägger dig samt stiger upp samma tid varje dag är det lättare för kroppen att anpassa sig.
  • Försök att inte träna för nära inpå läggdags. Helst ska ditt pass vara avslutat ungefär tre timmar innan det är dags att sova för att du ska somna lättare.
  • En natt med dålig sömn är ingen natt. Sömnunderskott kommer att påverka dig, men om det händer någon gång ibland finns det ingen anledning att vara orolig. Är problemen däremot återkommande är det viktigt att söka hjälp. En förklaring till sömnproblem kan vara överträning.
  • Yoga innan sömn. Lite lugn och behaglig yoga i sängen kan vara ett perfekt sätt att varva ner på kvällen. Gör det till en rutin att göra ett par lugna och mjuka övningar innan du ska sova.