Tyngdtäcke – Därför kan du sova lugnare

Allt fler människor har problem med att slappna av och kunna sova gott. Och som de flesta vet är god sömn en viktig faktor för välbefinnande och energi under dagen. Under de senaste tio åren har tyngdtäcken använts inom sjukvården, som hjälp för patienter med svåra sömnproblem. En innovation som vi nu alla får tillgång till.

Ett tyngdtäcke är precis vad det låter

Idén bakom tyngdtäcke kommer ursprungligen från den amerikanska arbetsterapeuten Jean Ayre och hennes teorier om ”sinnesintegrering”. Med det menas vår förmåga att bearbeta kroppsliga intryck för att skapa avslappning och trygghet. Enkelt uttryck, att ha ”koll” på kroppen och var den börjar och slutar. Det kan vara särskilt svårt för människor som av olika anledningar ofta lider av oro i kroppen och sömnsvårigheter. Men samma principer gäller för oss alla.

Tyngdtäcke ger tryck och avlastning

De första produkterna som använder tyngd för sinnesintegrering utvecklades i Danmark för drygt tio år sedan. Med bollar, kedjor eller andra tunga objekten insydda i dynor, västar och täcken skapas ett tryck mot kroppen som frigör det lugnande ämnet oxytocin och dämpar impulser från omgivningen. Det är både själva tyngden och ”knöligheten” hos innehållet i täcket som skapar den lugnande effekten.

Bättre sömn och mer energi

Under det senaste decenniet har tyngdtäcken fått en bred användning inom sjukvården och skrivs ut av arbetsterapeuter som hjälpmedel vid ångest och svåra sömnstörningar. Forskningen kring effekten av tyngdtäcken är ännu begränsad, men i en svensk forskningsstudie från 2015 upplevde deltagarna både en bättre sömnkvalitet och mer energi till aktiviteter under dagen.


I vårt sortiment hittar du flera olika tyngdtäcke från några av de största leverantörerna