Expertens råd om dun

Visste du att vi sover ungefär 26 år av våra liv? Att sova bra är en förutsättning för ett hälsosamt liv, men sömnproblem är ett vanligt bekymmer som kan bero på väldigt många olika anledningar. Två vanliga faktorer som kan påverka din sömnkvalitet är temperatur och fukt. Du vill inte svettas under täcket, men inte heller frysa. Hur löser du det problemet? Svaret är dun, menar John Østereng, som har jobbat med materialet i över 25 år.

John G. Østereng, Norskt Dun

Naturmaterial

– Det som verkligen skiljer dun från andra material är hur det hanterar fukten. Dun andas, avger fukt samtidigt som det behåller värme. För att du ska få en god natts sömn måste fuktighetsnivån vara under kontroll. Annars blir det olidligt att sova, säger han.

John Østereng utvecklar sitt resonemang genom att beskriva en bastu.

– Går du in i en 80 grader varm bastu och det är torrt så är det inga större problem. Men om fuktigheten är hög går det knappt att härda ut. Dun är dessutom ett naturmaterial och därför ett bra val för den miljömedvetne, säger han.

Ett duntäcke är alltså bra på att hantera fukt och bevara värme. Men vilken är den främsta anledningen till att välja en dunkudde framför exempelvis en fiberkudde?

– En dunkudde är betydligt mer stabil. Det är enklare att hitta en skön position för huvudet och materialet ser till att kudden håller samma bekväma passform hela natten, säger John Østereng.

Vanlig myt

Ett återkommande motargument mot dun är att materialet skulle ge upphov till allergiska reaktioner. John Østereng hör det ofta, han menar dock att dunallergi till stora delar är en myt.

– Det är ett vanligt påstående men i nästan alla fall är det egentligen kvalster man är allergisk mot, inte dun. Och så länge dunprodukten andas trivs inte heller kvalster.