Inspiration för ett trivsamt sovrum

Sovrummet är ett av hemmets viktigaste rum där vi spenderar många timmar om dygnet. Därför är det viktigt att du trivs i ditt sovrum och att det speglar dig och din personliga stil. Här ger vi dig inspiration utifrån sex olika inredningsstilar som alla lämpar sig väl för sovrummet - från avskalad minimalism till rustik och lantlig charm. Oavsett vilken inredningsstil du föredrar vill vi ge dig inspiration och goda förutsättningar för ett trivsamt och avkopplande sovrum där du kan sova gott om natten!

Minimalistiskt & avskalat

Ett minimalistiskt sovrum passar den som tycker om en stilren och avskalad design där enkla och tidlösa materialval står i centrum. En minimalistisk stil ger känslan av lugn och harmoni där fokus ligger på att skapa ett sovrum fritt från distraktioner och överflöd.  

För att uppnå en minimalistisk stil i ditt sovrum, blanda inte in för mycket färg - utan välj färger med omsorg och fokusera på en avskalad och dämpad färgpalett. Färger som vitt, beige och grått passar utmärkt och hjälper till att skapa en rofylld känsla i rummet. Sovrumsinredningen ska inte ta upp för mycket plats, utan välj lösningar med god funktion och smart förvaring.   

Inkludera en stilfull sängram tillverkad i trä och använd sängkläder i neutralt linne för att uppnå en avskalad och stilren känsla, samtidigt som det ger behaglig komfort i sängen. Placera gärna ytterligare inredningsdetaljer som belysning, matta och sängbord. Men låt varje möbel ha ett tydligt syfte för att undvika överflöd. 

Rustikt & ombonat

Med en rustik stil i sovrummet förmedlas en känsla av värme och charm med hjälp av sina robusta och stabila element. Det som symboliserar en rustik sovrumsinredning är framför allt naturliga material som trä, i kombination med jordnära och djupa färger. Beige och brunt förstärker den rustika känslan, men du kan givetvis addera ytterligare färger som exempelvis grönt, rött och grått. Detta skapar en naturlig och inbjudande atmosfär samtidigt som det ger sovrummet värme. Välj en härlig säng och förhöj mysfaktorn med en passande sänggavel i mjukt material. 

Inred med sängbord i massivt trä och välj sängkläder i enfärgade toner i antingen bomull eller linne. Matcha gärna med filtar och prydnadskuddar i grova textilier för att addera ytterligare textur och värme till sovrummet. För att skapa en ombonad känsla kan du även addera dekorativa prydnadssaker på antingen sängbord eller byrå, men undvik alltför moderna objekt som lätt kan störa den rustika känslan. 

Trendigt & stilfullt

I ett trendigt sovrum kombineras stil och funktion på ett sofistikerat sätt för att uppnå en modern och samtidigt elegant atmosfär. Börja med att välja en säng som inte bara är bekväm utan också skapar en visuell prydnad i rummet. Addera ett snyggt sängbord i krom eller mässing vars glänsande yta skapar en elegant kontrast gentemot den mjuka sängen. 

När det kommer till valet av sängkläder är enkelhet nyckeln till ett trendigt sovrum. Välj enfärgade sängkläder i toner som grått eller vitt, detta gör att rummet känns stilrent. Det är även trendigt att experimentera med djärva och kanske oväntade färgkombinationer. Komplettera exempelvis med en filt eller lampa i en oväntad färg för att på så vis addera dynamik och spänning till sovrumsinredningen. Använd kuddar i två olika storlekar för att både ge sängen komfort och för att kunna skapa en snygg bäddning där du placerar den stora kudden baktill och den lilla kudden framtill. För att skapa en extra lyxig och elegant touch, använd sängkläder i satin vilket inte bara ger sovrummet en trendig första anblick utan även gör det extra härligt att gå och lägga sig.

Lantligt & naturnära

Vill du ha ett rofyllt sovrum där lugnet från naturen ger ett gemytligt och avkopplande intryck – då ska du inreda sovrummet enligt en lantlig inredningsstil. Det handlar om att skapa en rogivande omgivning där natur och gröna färger står i centrum. 

Fokusera på jordnära färger som grönt, brunt och beige på både säng och sängkläder. Du kan även komplettera med sängkläder eller kuddar i enklare mönster om du vill addera mer liv till bäddningen, alternativt kombinera flera olika färger i enfärgade textiler. Välj en säng med mjuka former och bädda med matchande filtar och prydnadskuddar för att skapa en extra mysig känsla. Om du har möjlighet, placera sängen nära ett fönsterparti för att släppa in mycket dagsljus och dra nytta av det naturliga ljuset. Detta gör att sovrummet uppfattas mer levande samtidigt som det ökar känslan av att vara utomhus och att vara omgiven av natur. Förstärk den lantliga och naturnära känslan genom att addera växter i sovrummet – men tänk på att välja växter lämpliga för sovrumsmiljö! 

Klassisk New England

New England som inredningsstil har sitt ursprung från den amerikanska östkusten och kännetecknas av marina inslag i kombination med mycket tyg och krispiga sängkläder. Det är en tidlös och elegant inredningsstil som ger ditt sovrum en avslappnad charm. Blå, vit, röd och beige är väl använda färger, men du kan givetvis lägga till ytterligare färger utifrån preferens och personlig smak. 

Använd sängkläder i bomull och fyll sängen med kuddar i olika färger och mönster. Var inte rädd för att kombinera olika mönster som både randigt och rutigt – detta är karaktäristiska drag för New England-stilen och gör ditt sovrum levande. Komplettera med härliga och mjuka filtar tillsammans med ett snyggt överkast. Använd i huvudsak vita eller ljusa möbler som ett vitt sängbord i trä och kombinera med passande sängbordlampa. För att förstärka New England-stilen ytterligare, addera även några enstaka mörka träslag som skapar en snygg kontrast gentemot de ljusa. Det kan vara en byrå, bänk eller någon enstaka detalj i fönsterkarmen.

Elegant boutique

En boutique inredningsstil kännetecknas av elegans, mönster och exklusiva detaljer som är noga utvalda för att skapa ett unikt intryck i ditt sovrum. Välj en bekväm säng med en mjuk och elegant sänggavel i sammet. Satsa på högkvalitativa sängkläder i mjuka och lyxiga material som egyptisk bomull eller satin, detta ger sängen en extra glamourös känsla. Du kan även experimentera med mönstrade sängkläder och pryda sängen med eleganta prydnadskuddar i olika storlekar och former. 

För en boutique sovrumsinredning – placera gärna en prydlig ottoman i matchande färg vid fotänden av sängen. Sittpallen gör det mjukt och ombonat, samtidigt som du har möjlighet att använda den som praktisk förvaring till dina sängkläder eller kuddar. Slutligen, inred sovrummet med mycket detaljer och accessoarer som ger en känsla av elegans och samtidigt ger möjlighet att spegla din personliga stil. Välj vackra sängbordlampor och pryd sovrummet med utvalda konstverk och speglar!

Allt om sömn

Ta del av allt som kan vara bra att veta inför ditt sängköp eller goda råd som kan ge dig bättre sömn.