Blogg om sömn

Tyngdtäcke – Därför kan du sova lugnare

Allt fler människor har problem med att slappna av och kunna sova gott. Och som de flesta vet är god sömn en viktig faktor för välbefinnande och energi under dagen.

Sömnproblem? Sömnforskarens bästa råd..

Allt fler människor har problem med att slappna av och kunna sova gott. Och som de flesta vet är god sömn en viktig faktor för välbefinnande och energi under dagen.

Så äter du för att sova riktigt gott

Mat och sömn är grundläggande behov för oss människor. Och de hänger också ihop. Hur vi äter påverkar sömnen och hur vi sover påverkar vår aptit.

5 sovrumstrender att ha koll på under 2019

Att sova gott om natten 2019 handlar inte bara om att gå och lägga sig med ett gott klimatsamvete. Vi måste helt enkelt sova bättre för att orka mer...

Köpa säng online? Det här bör du tänka på:

Idag gör vi allt fler av våra köp online. Det är förstås otroligt bekvämt att kunna beställa det vi behöver hemma i soffan och sedan få det levererad till dörren.

Så inreder du med växter i sovrummet

Grönskande växter i sovrummet är inte bara vackert, utan också bra för hälsan och sömnen. Vi bad blomsterdekoratören och stylisten Anna Gouteva ....

Experten berättar: Så undviker du felköp i sängbutiken

Att köpa ny säng är en investering som förhoppningsvis ska hålla i många år framöver. Därför kan det också kännas lite nervöst att fatta beslutet.

Bästa tipsen för ett gott nytt sömn-år!

Här kommer 5 klassiska tips för lugna nätter. Inga nyheter kanske, men värt att påminnas om varje år.

Sömn fakta | 5 fascinerande fakta om sömn

Att sova är ett självklart inslag i våra liv och kanske inget vi funderar särskilt mycket på. Men det finns mycket som är spännande och underligt med sömn. Här kommer 5 fakta om sömn som du förmodligen inte hade en aning om.

Städtips för ett rent och hälsosamt sovrum

Vissa sover gott i röran, andra drömmer om sovrum rena och avskalade som på hotell. Men alla mår bra av ett rent sovrum – vi ger dig städtips om hur du skapar och håller ditt sovrum rent, hälsosamt och prydligt.

9 instagram-konton för dig som älskar sovrums inspiration

Ja, vem älskar inte sovrummet? Här tipsar vi om några instagramkonton som bjuder på massor av den varan.

Har du Sveriges skönaste sovrum?

Tävla och vinn en Carpe diem säng

Sju myter om sömn

Att sova är livsviktigt för oss människor, det råder inga tvivel om. Men är det farligt att inte sova åtta timmar varje natt? Eller att vakna mitt i natten?

Varför är sömn viktigt för hjärnan?

Alla vet att det är bra ”att sova på saken” när viktiga beslut ska fattas. Men hur viktig är sömnen egentligen när det kommer till vår hur vår hjärna fungerar?

Sovställning gravid – Så sover du gott under graviditeten

Att få barn kan vara en riktig mardröm för nattsömnen. Men redan under graviditeten upplever många problem. Vi ger några tips för att sova bättre.

Sängen – en historisk berättelse

Sovit har människor gjort i alla tider och sängen är inte heller något nytt påfund. Här tar vi med dig från sovmöbler i Egypten till dagens kontinentalsängar.

Svårt att somna om? Se våra 7 somna om tips

Ibland vaknar du mitt i natten – helt klarvaken. Ibland kan du inte somna om fast du är trött. Här delar vi med oss av sju tips för att somna om!

Ont i ländryggen? Våra bästa tips kring och sömn och ryggont

Att ha ont i ländryggen är jobbigt och att ha ont i ländryggen på natten kan vara ännu jobbigare. Här ger vi våra bästa råd kring ryggproblem och sömn.

Minskat sötsug och ytterliggare 4 hälsofördelar med att sova ordentligt

Sömnen är kroppens och hjärnans eget sätt att hålla hälsan i balans. Det är framför allt under natten vi bearbetar intryck, varvar ner och bekämpar sjukdomar.

Så hjälper du din tonåring att sova bättre

Vi är många som ibland slarvar med sömnen, inte minst våra ungdomar som kanske behöver den allra mest. Tonåringar behöver sova mer än vuxna men blir också naturligt mer kvällspigga.

Träning och sömn

För att få bra resultat på gymmet, i löparspåret eller av vilken träningsform som helst är det viktigt med återhämtning. Utan vila – är det svårt att få resultat.

Optimala sovtemperaturen

För att få en god natts sömn behöver en mängd saker klaffa. En bra säng, ett mörkt och tyst rum med rätt temperatur. Men vad är den optimala sovtemperaturen?

Snooza på rätt sätt

Väckarklockan tycks alltid ringa när vi sover som allra bäst. Vi är många som rent instinktivt trycker på snooze och vänder oss om. Men är snooze bra eller dåligt – vi reder ut begreppen.

Säng- och sömnrapporten 2017

Den här undersökningen är resultatet av den undersökningen och i den bjuder vi förutom på intressanta siffror och statistik även på några av våra bästa tips om hur du kan förbättra din sömnkvalité.

Köpa säng tips

Vissa lägger mer pengar på sin kontorsstol än på sin säng. Med tanke på att du spenderar en tredjedel av livet i sängen så förstår du säkert hur viktig den är för din hälsa. Här kommer lite att tänka på inför en av livets viktigaste investeringar.

Sängar bäst i test

Vi vill att det ska vara enkelt för dig att välja rätt säng – därför strävar vi efter att erbjuda ett marknadsledande sortiment, styrkt av flera kvalitets- och miljömärkningar.

Duntäcken bäst i test

Vad skiljer olika duntäcken åt? Testfakta Research har gjort ett jämförande laboratorietest av duntäcken vid IDFL, världens största oberoende laboratorium för dun- och fjäderprodukter.

Välja säng

Se hur vår sängrådgivare Sandra visar vägen till rätt säng på bara tre minuter.

Ungdomssäng

Även om kategorin ungdomssäng inte är lika etablerad som kategorierna barnsäng eller ramsäng så finns det alternativ som vi tror kan passa bättre för äldre barn och unga vuxna.

Rätt sovställning

Du vet säkert vilken sovställning du föredrar, vad du kanske inte vet är hur den påverkar din kropp och vad som är rätt sovställning för dig.

Ont i ryggen? Detta kan du göra själv

Kiroprakton om sängar, ont i ryggen, sömn och hälsa

I din roll som kiropraktor möter du människor som behöver hjälp med sina kroppar på ett eller annat sätt. Vad är de vanligaste problemen för människor idag? Vad söker man mest för?

Dubbelsäng

Ibland kan det vara svårt att hålla isär begreppen.

Rätt säng ger bättre sömn

Har sängen inverkan på hur vi sover och därmed mår?

Sömnrutiner

Med bra rutiner skapar du bättre sömn. Lär deig mer om både varför och hur.

En ställbar säng – många möjligheter

Läs vad våra kunder som provat ställbar säng har att säga.

Välj rätt säng – hos Malou i TV4

I går var Karin hos Malou i Efter Tio för att prata lite om hur man väljer rätt säng för maxad sömn. Vill du veta mer eller prova själv? Kom in till ditt närmaste SOVA-varuhus så hjälper vi dig.

Säger sovställningen något om er relation?

Sover ni i skeden, tätt ihopslingrade eller vända från varandra? Ovetenskapliga studier gör gällande att hur vi sover säger en del om vår relation.

Vad ska du tänka på innan och efter ditt köp?

För många är ett fluffigt, nästan viktlöst, duntäcke och en mjuk härlig dunkudde att låta huvudet sjunka ner i, själva sinnebilden och förutsättningen för en god natts sömn.

Hur ofta tvättar du dina sängkläder?

En undersökning som det engelska marknadsundersökningsföretaget YouGov gjort visar att en av tio personer inte byter sina sänglakan mer än en gång i månaden.

Om Tempur

Tempurs historia började när NASA utvecklade ett tryckabsorberande material för att dämpa, lindra och stödja astronauterna under den påfrestande uppskjutningen.