Tyngdtäcken

Hitta ett tyngdtäcke som passar dig. Välj bland flera olika vikter.

SORTERA EFTER
Produkter (3)
SORTERA EFTER

Filter

Kategori
Storlek
Varumärke
Vi har 3 produkter att välja mellan
Vi har 3 produkter att välja mellan
cura of sweden
• Naturligt tyngdtäcke
• Stoppning av bomullsvadd
• Välj den vikt som passar dig
898 kr
1.795 kr
cura of sweden
• Mest sålda tyngdtäcket på marknaden
• Innehåll: glaspärlor och polyestervadd
• Välj mellan olika vikter
748 kr
1.495 kr
cura of sweden
• Mest sålda tyngdtäcket på marknaden
• Innehåll: glaspärlor och polyestervadd
• Välj mellan olika vikter
1.048 kr
2.095 kr

Kort om tyngdtäcken

Vad krävs för att du ska somna in som ett vaggat barn och sedan få en lång natts sömn, djup och fridfull? En bekväm säng, säger någon, en säng bäddad med nytvättade lakan som frasar mysigt när man kryper ner, och sedan är det färdigt, säger någon – rullgardinen går ned och man faller i sömn på momangen. För alla är det inte riktigt så lätt.

Finna ro

Det är inte alls ovanligt att man har svårt att finna ro i samband med sänggåendet. För många kan det ta en stund att somna in, och dessutom kanske sömnkvaliteten under natten inte är på topp. Om du är en av de som har insomningssvårigheter och bristande sömnkvalitet nattetid kan ett tyngdtäcke (även kallat vikttäcke) bli en angenäm bekantskap och ett ovärderligt stöd i jakten på djupsömnen. Ett lite större tryck mot kroppen, som tyngdtäcket ger, lugnar kropp och sinne och hjälper de flesta att snabbt komma ner i varv och finna ro.

Oxytocin – ett må-bra-hormon

Enligt undersökningar upplever cirka en av tre svenskar att de inte vaknar så utvilade som de skulle önska, och ungefär en miljon svenskar använder någon form av medicin mot olika typer av sömnbesvär. Om du känner igen dig i detta kan ett tyngdtäcke mycket väl ändra på den saken, och om inte eliminera sömnproblemen åtminstone reducera dem radikalt. Oavsett hur betydande dina besvär är, (stora eller nästan obetydliga), kan ett tyngdtäcke göra skillnad. Nyckeln till problemet är att med hjälp av tyngdtäckets tryck manipulera det parasympatiska nervsystemet, och på så sätt stimulera frisättningen av hormonet oxytocin som sätter fart på signalsubstansen serotonin och samtidigt dämpar stresshormonet kortisol. Oxytocin är ett riktigt må-bra-hormon som bland annat både lindrar smärta och sänker puls och blodtryck. Oxytocin skapas naturligt vid närkontakt som massage eller en vanlig kram och tanken med tyngdtäcket är att din kropp ska känna sig omkramad natten lång och därmed tryggt ta emot vila och sömn. Och det fungerar.

Tyngdtäcke för alla

Tyngdtäcket reducerar alltså stress och skänker lugn och avslappning, och faktum är att det numera är ett erkänt behandlingshjälpmedel inom vården för patienter med sömnsvårigheter och/eller motorisk och psykisk oro. Effekten är vetenskapligt dokumenterad. Denna kognitiva behandlingsmetod har ju inga negativa biverkningar, och används som ett första steg vid behandling av framförallt barn. Men tyngdtäcket passar dock inte bara dem som lider av sömnrubbningar, tvärtom är det en produkt som fyller sin plats i varje hem och kan stimulera varje person som vill kunna sova djupare och njuta av en avslappnande trygghetskänsla. Passar också utmärkt som en myshöjande filt i soffan.

Vilken vikt ska man välja på sitt tyngdtäcke?

Den extra vikten i tyngdtäcket skapas genom att tyngre material såsom kedjor, bollar, glaspärlor eller preparerade textilier sys in i fickor över hela täcket och på det viset skapar en jämnt fördelad belastning. SOVA erbjuder kvalitetstarka tyngdtäcken i olika storlekar och viktklasser, från 3 kg och uppåt. Man brukar rekommendera att man väljer ett täcke som ligger på cirka 10–15 % av den egna kroppsvikten, med andra ord 7–10 kg om du väger 70 kg. För dig som vill sova tungt och vakna utvilad kan ett tyngdtäcke vara en smart lösning. Våra täcken hör till marknadens toppskikt.