Nya sängtrenden: "Finns bara fördelar"

Tycker du det är svårt att hitta en bekväm säng? Vaknar du ibland med muskelvärk eller lider du kanske av snarkningar? Då kan en ställbar säng vara exakt det du behöver.
– Det finns bara fördelar, säger Karin Matton Jernberg, legitimerad kiropraktor.

I över 19 år har Karin Matton Jernberg behandlat patienter som har besvär med kroppen, muskler, skelett och leder. Även om sömnbesvär inte alltid är huvudorsaken till patienternas smärta så går det inte att överskatta betydelsen av en bra säng.

– Det betyder väldigt mycket för din återhämtning. Har du besvär och du inte får återhämta dig under natten, när kroppen byggs upp, kommer du läka sämre, säger hon.

"Bara fördelar"

Idag rekommenderar Karin Matton Jernberg många av sina patienter att testa ställbara sängar – en sängtrend som blivit allt vanligare.

– Ibland när jag föreslår ställbara sängar är det inte ovanligt att ordet ”sjukhussäng” dyker upp. Men i dag har sängarna utvecklats enormt och när jag förklarat de fördelar som finns med ställbara sängar brukar de allra flesta förstå. Det finns inga nackdelar, bara fördelar eftersom man kan anpassa sängen efter sina besvär och behov för dagen, säger hon.

En bra blodcirkulation och mer avslappnade muskler är bara några av de förmåner Karin Matton Jernberg lyfter.

– Precis som när du har stukat foten ska ha den i högläge för att minska svullnad och smärta kan en ställbar säng hjälpa dig få upp benen och skapa en bättre cirkulation. När du höjer upp benen avlastas även ländryggen. Genom att höja huvudänden kan du också lindra nackproblem samtidigt som andningen underlättas, vilket kan hjälpa dig som lider av snarkningar, säger hon.

Ta hjälp av proffs

Oavsett ålder så kan en ställbar säng alltså vara en riktigt värd investering. Och några som verkligen kan dra nytta av en ställbar säng är nyblivna föräldrar.

– Många blivande föräldrar som jag träffar ser snabbt en lyxig fördel med ställbara sängar. Det handlar bland annat om att mammorna ska kunna amma bekvämt, säger Karin Matton Jernberg.

Vi är alla olika och därför sover vi också olika. Att hitta en perfekt säng för just dig kan vara svårt utan hjälp. I över trettio år har SOVA hjälpt kunder att hitta sina drömsängar. Besök SOVAS varuhus och ta hjälp av proffs du också.