Sovrumsinspiration– Stylistens bästa tips för ditt sovrum

Sovrumsinspiration

Oavsett om du är intresserad av inredning eller inte vill de flesta ha ett mysigt sovrum. Elle Decorations bloggare Malin Persson ger sina bästa råd och tips för enkel och funktionell styling av sovrummet!

Vi sover nästan en tredjedel av våra liv. Att ha en bra säng är viktigt, men att ha ett sovrum du trivs i är också viktigt.

Den tidigare supermodell Malin Persson bloggar om inredning och inspiration på Elle Decoration. Här delar hon med sig av sina bästa tips för att styla sovrummet.

– Sovrummet är kanske hemmets viktigaste rum, vi spenderar ju väldigt mycket av vår tid just där i sängen. Jag tycker att det är viktigt att lägga tid och lite extra energi på att få till sovrummet till den där lugna vilsamma platsen som vi behöver för att ladda våra batterier varje natt, säger hon.

Innan du sätter dig ner för att planera är det viktigt att veta hur du vill använda rummet. Ska det finnas ett skrivbord, en fåtölj eller bara plats för en stor härlig säng?

– Det viktigaste för mig är att skala av så mycket som möjligt, jag vill ha ett lättstädat, lugnt och luftigt rum. Det är viktigt att det finns bra garderobslösningar så man slipper onödigt stök.

Men hon varnar också för att en större garderob inte automatiskt betyder mindre stök, utan oftast bara innebär fler kläder.

– Det finns faktiskt inga genvägar för att skapa ordning, man måste rensa och åter rensa. Jag har valt att bygga en ”walk in closet” bakom min säng. En enkel avdelning kan du lätt skapa med en skir gardin om du inte vill sätta upp en vägg mellan säng och garderob.

MYSIG BELYSNING SOVRUM

Malin Persson väljer gärna lugna kulörer. Hon vill att sovrummet ska kännas harmoniskt och utstråla lugn, samtidigt som det ska vara inbjudande med en hög mysfaktor.

– Sängen är den absolut viktigaste möbeln i sovrummet så våga maxa den med fluffiga duntäcken, lyxiga sängkläder, kuddar i olika storlekar och gärna ett snyggt överkast vid fotändan. Satsa på en dov färg på väggar och styla med textiler i matchande toner.

Belysning är också en av grundstommarna för att skapa den rätta myskänslan.

– Jag kör på många olika punktbelysningar, levande ljus och skira ljusslingor.

Malin Persson gillar också att få in det gröna i sovrummet.

– Här satsar jag på bra luftrenare som ger ett behagligt inomhusklimat. Favoriter är Bredbladig Murgröna, Fredskallan och Doktor Westerlunds Hälsoblomma.

SOVRUMSINSPIRATION & INREDNING

Men sovrummet ska inte bara vara en fröjd för ögat. Funktion är minst lika viktigt, påpekar Malin Persson.

– Sömnen är så viktig! Utan en god natts sömn fungerar vi inte, så lika viktigt som det är att lakan och täcken ser snygga ut lika viktigt är det att dom fyller sin funktion.

Välj kuddar som ger bra stöd för huvud och nacke, byt täcken efter säsong och investera i en riktigt bra läslampa.

– En fluffig fäll att sätta fötterna på tidiga kalla morgnar är inte bara snyggt utan även skönt för trötta fötter. Satsa på dubbla gardiner med fint fall som både kan släppa igenom ljuset och stänga det ute om du vill ha sovmorgon.

Delar du sovrum med någon annan finns förstås risken att ni har helt skilda idéer om hur sovrummet ska se ut.

– Har man som par helt skild smak kan det vara en bra idé att kompromissa fram en ganska neutral färg på väggar och fast inredning som kan sammanlänka ens skilda smaker. Sen byter man uttryck i sängkläderna som byts varannan vecka, säger Malin Persson.

Sovrumsstyling behöver inte heller kosta skjortan.

– De bästa tipsen är de som är gratis! Ett par kvistar från naturen på nattduksbordet, ny vädrade sängkläder och levande ljus sätter stämningen i vilket sovrum som helst.

MINA 5 ENKLA OCH SNABBA TIPS SOM GER SOVRUMMET EN HELT NY KÄNSLA

  1. Ett gäng kuddar i olika storlekar gör att sängen ser inbjudande och mysig ut.
  2. Bannlys all teknologi! Skärmar och telefoner lämnas utanför sovrummets dörrar för en lugnare och skönare sömn.
  3. Mixa olika färger och material på sängkläderna. Linne är fint tillsammans med både bomull och silke.
  4. Häng upp en skir ljusslinga vid sänggaveln för maximal mysstämning.
  5. Ta in naturen även i sovrummet. Dekorera med både gröna krukväxter, snittblommor eller gräs från trädgården. Ofta är det den allra enklaste det vackraste!