Sov bättre i ett rent sovrum

Alla mår vi bra av ett rent och fräscht sovrum, det är inte bara en fröjd för ögat utan hjälper dig även att få en god natts sömn. Här ger vi dig städtips och enkla knep om hur du skapar och håller ditt sovrum rent, hälsosamt och prydligt.

Underlätta sovrumsstädningen

Börja med att rensa nattduksbordet när du stiger upp på morgonen. Ta med dig vattenglas, tidningar och annat som du plockat med dig på kvällen. Plocka undan kläder - lägg smutsig tvätt i tvättkorgen och häng upp de kläder som kan användas igen. Gör detta varje dag så slipper du samla på dig tråkiga klädhögar.

Bädda sängen när sängkläderna svalnat och torkat efter nattsömnen. Detta är extra viktigt vid kvalsterallergi då kvalster tycker om fukt och genom att låta sängkläderna torka minimerar du risken att bädda in kvalster som sängkamrater. Har du astma eller allergi bör du dessutom investera i en allergivänlig bäddmadrass. Om du har möjlighet - vädra gärna sovrummet genom att öppna ett fönster och få in frisk luft. Ett tips är att öppna fönstret på vid gavel när du vaknar och låt det vädra ur medan du gör din morgontoalett eller äter din frukost. Ett annat tips är att ha en säng med lite högre ben (17–23 cm) som bidrar till ett bättre luftflöde genom madrasserna. Detta gör att fukten inte stängs inne samtidigt som det underlättar vid dammsugning.

Städa sovrummet en gång i veckan genom att dammsuga och våttorka golv och andra ytor. Byt sängkläder varannan vecka och tvätta dem i 60°C för att få bort bakterier. Beroende på situation kan du däremot behöva byta sängkläder oftare eller mer sällan - detta kan du läsa mer om i SOVA:s sängskola. En gång i månaden kan det även vara bra att ge sängen en storstädning. Gör detta genom att plocka ur madrasser och dammsug bottnar och ramar, våttorka vid behov. Ställ skumgummimadrasser på högkant och vädra, särskilt om de ligger på en tät yta (ribbotten är att föredra). Vädra din bäddmadrass och tvätta madrasskyddet.

Få renare sovrumsmiljö

Undvik fukten

Fukt är någonting vi inte vill ha i sovrummet. Ha därför god ventilation och ställ gärna in ett par växter som främjar god luft, till exempel fredskalla, svärmorstunga, paradisträd, aloe vera eller gullranka. Men tänk på att inte ha för mycket växter eller i för stora krukor som sprider fukt - övervattna inte! Har du dålig luft i sovrummet kan du även använda husmorsknepet att ställa fram en skål med ättika. Undvik även att träna i sovrummet då svett utsöndrar fukt, låt därför motionscykeln och löpbandet stå någon annanstans.

Minimera dammet

Ha inte för mycket möbler eller onödiga dekorationer i ditt sovrum då de lätt kan samla på sig mycket damm. Bokhyllor är en klassisk dammsamlare så ställ denna i ett annat rum, någon enstaka bok på nattduksbordet räcker gott. Undvik även att ha ditt hemmakontor i sovrummet - sovrummet är en plats för avkoppling och sömn!

Låt bli oredan

Sovrummet ska vara en avkopplande och härlig plats, undvik därför oordning och onödigt stök. Inred gärna med praktisk och dold förvaring som garderober eller byråer, de gör de lättare att hålla rent samtidigt som du får undan kläder och håller ordning i sovrummet. Med dold förvaring skyddar du dessutom dina kläder från smuts och damm.

Även om de kan vara lockande med en bekväm sittplats, ha helst inte en fåtölj i sovrummet. Den kan lätt förvandlas till en tråkig förvaringsplats för tvätt eller använda kläder.

Håll sängen fräsch

Genom att använda bra rengöringsprodukter kan du enkelt hålla rent och fräscht i sovrummet. I vårt sortiment hittar du bland annat högkoncentrerade tvättmedel och sköljmedel perfekt för dina sängkläder, täcken och kuddar. Du bör även impregnera sängen med textilimpregnering som gör både städning och underhåll enklare. Har sängen eller annan textil fått fläckar? – använd fläckborttagning!

Vill du ha en snabb uppfräschning av sovrummet rekommenderar vi att använda linnevatten som både mjukar upp textilier och sprider en härlig doft. Spraya lite linnevatten efter att du vädrat och bäddat så får du omedelbart en nystädad och fräsch känsla i rummet.

Förnya textilier och inredning

Dina textilier i sovrummet kan hålla länge om du vårdar dem ordentligt. Men trots detta kan du behöva byta ut och förnya både sängkläder, täcken och kuddar eftersom de med tiden samlar på sig en hel del smuts och damm. Eller så har dina preferenser kanske ändrats och dina sängkläder, täcke och kuddar känns inte längre lika bra som när de köptes. Har du en sänggavel eller sängkappa på din säng kan även detta behöva bytas ut. Det ger inte bara en fräschare känsla utan kan även ge ditt sovrum ett helt nytt intryck och stil. Ett tips är även att investera i ett bäddmadrasskydd för att förlänga livslängden på din madrass och dessutom hålla den fri från smuts.

All inredning i våra hem har en viss livslängd och just i sovrummet blir slitaget högre då vi spenderar väldigt mycket tid här. Därför är det viktigt att du tar hand om din säng och ger den de bästa förutsättningarna för att hålla i många år framöver. Ta del av vår skötselguide så lär du dig ta hand om din säng på bästa sätt!