Skötselråd

En säng är en stor investering i din sömn och ditt välmående. Genom att ta hand om den på rätt sätt kan du förlänga sängens livslängd och hålla den fin i många år. Här hittar du våra bästa skötselråd för sängar, bäddmadrasser, mekanik och dun.

Ta hand om din säng

Sängar och madrasser är elastiska och uppbyggda för att forma sig efter kroppen. Efter en viss tid kan man därför uppleva att sängen sätter sig lite, vilket är helt normalt då stoppningsmaterial och resår mjuknar. För att förlänga livslängden och återge en del av volymen till din säng rekommenderar vi generellt att rotera mellanmadrassen i kontinentalsängar 2-3 gånger per år. Underdelen för både kontinentalsängar och ramsängar bör snurras minst en gång per år. kom även ihåg att efterspänna säng och sängben varje år för att behålla stabiliteten.

Ett annat effektivt sätt att hålla din säng fin längre är att addera en sängkappa eller kantklädsel. Det skyddar din säng från smuts och fläckar men är även ett enkelt sätt att skapa lite variation i sovrummet. Sängen kan även impregneras med textilimpregnering. Skulle olyckan vara framme rengörs fläckar med textilrengöring.

Underhåll din bäddmadrass

För att vara säker på att din bäddmadrass ger dig samma goda komfort länge är det viktigt att ta hand om den. Bäddmadrasser är gjorda av mjuka material som efter en tids användning börjar forma sig efter dig och hur du sover. Detta är helt naturligt och är en effekt av normalt användande. För att inte tappa för mycket att av bäddmadrassens ursprungliga form bör den roteras och vändas 180 grader ett par gånger per år. Det gör att luft kommer in det mellan vaddlagren vilket återger volym till madrassen. För att hålla bäddmadrassen fräsch längre rekommenderar vi också att vädra hela den då och då. Det går även bra att dammsuga madrassen på låg effekt. Många madrassers fodral är även avtagbara och går att tvätta i tvättmaskin, följd då tvättanvisningarna.

För att ytterligare förlänga livslängden på din bäddmadrass rekommenderar vi att komplettera med ett madrasskydd. Det är det bästa sättet att skydda din madrass mot slitage, smuts och fläckar.

Skötsel av mekanik & ställbara sängar

Madrasser till ställbara sängar ska underhållas på samma sätt som andra sängar och ska roteras flera gånger om året men eftersom ställbara sängar även innehåller mekanik och rörliga delar behöver även detta underhållas. Det är fullt normalt att det förekommer lite ljud vid reglering men genom att regelbundet smörja rörliga komponenter kan du minimera missljud. Smörj med smörjmedel eller silikon.

Att vända på bäddmadrassen för en ställbar säng är extra viktigt under det första året för att på ett jämnt sätt forma bäddmadrassen då sängen ställs i olika positioner. Kom även ihåg att undvika att sitta på huvud- eller fotändan i uppfällt läge.

Skötselråd för dunprodukter

Sköt om dina duntäcken och dunkuddar så bibehåller de sin fina kvalitet längre. En bra daglig rutin är att undvika att lägga på överkastet över sängen direkt på morgonen, då har nattens fukt och värme möjlighet att gå ur vilket gör att dunet håller sig fräscht längre. Skaka även täcke och kuddar dagligen och vädra regelbundet så fördelar dunet sig jämnt och produkterna behåller sin fräschhet och fyllighet. Du kan även använda ett kuddskydd som skyddar din kudde mot fläckar och smuts vilket gör att den håller längre.

Dunprodukter går bra att tvätta men undvik att göra det för ofta, för varje tvätt försämras dunet. Tvätta alltid i stor tvättmaskin med ett enzymfritt tvättmedel eller duntvättmedel, addera inget inget sköljmedel. Torka därefter i torktumlare tills produkten är helt torr, eftersom dun och fjädrar kan mögla. Lägg eventuellt i par tennisbollar i torktumlaren för att fluffa upp dunet ytterligare.