Hur ofta ska jag tvätta lakan och byta sängkläder?

Nytvättade sängkläder är inte bara skönt, det är viktigt också. Om man inte tvättar sina lakan regelbundet ökar det riskerna för spridning av bakterier och risk för allergena besvär mot damm och kvalster som kan utlösa astma, kliande näsa och irriterade ögon. Det allmänna rådet är att byta och tvätta lakan varannan vecka men hur ofta du faktiskt behöver byta beror lite på situationen.

Tvätta sängkläder efter hur du sover i sängen

Hur ofta man bör tvätta sina sängkläder kan dock skilja sig lite mellan olika personer. Först och främst bör du kika på om lakanen uppenbart är smutsiga, om så är fallet är det definitivt läge att byta. Samma princip gäller om någon i familjen varit sjuk.

Annat i vardagen som påverkar om du ska byta sängkläder ofta är om du till exempel har du djur och små barn som sover i sängen. Sover du naken eller föredrar att duscha på morgonen och inte innan läggdags? Då bör du också byta dina sängkläder oftare. Även vädret spelar in, till exempel på sommaren svettas vi mer vilket gör att vi bör byta sängkläder oftare.

Lakan & sängkläder vid kvalsterallergi

Är du allergisk mot kvalster är det extra viktigt att sätta i rutin att tvätta sängkläderna ofta. Det är också viktigt att se över vilka täcken och kuddar du har. Använd alltid täcken och kuddar som är märkta med ”NOMITE”. Det garanterar att kvalster inte kan ta sig in i kuddar och täcken då tyget är så tätt vävt. Använd även madrasskydd och kuddskydd som håller bäddmadrass och kuddar fräscha och som även kan tvättas i 60 grader.

Sköna sängkläder som håller, tvätt efter tvätt

Med tanke på att lakan och sängkläder är det lager som kommer att vara närmast kroppen när du ligger i sängen och att de ska kunna tvättas ofta är det viktigt att köpa sängkläder av god kvalité som bibehåller form och färg och sin sköna känsla efter många tvättar. I vårt breda sortiment hittar du påslakan, örngott, underlakan, överkast och kompletta bäddset från flera av marknadens främsta varumärken så att du enkelt kan skapa precis den bäddning du drömmer om.

Kuddskydd & bäddmadrasskydd

Ta hand om din säng och få den att hålla sig fräsch och fin ännu längre med bra madrasskydd och kuddskydd. Skydden är utformade för att fungera som ett extra lager mellan madrass/kudde och sängkläderna för att på så sätt skydda mot smuts och fläckar. De är enkla att använda och kan tvättas med jämna mellanrum i hög temperatur för att hålla din säng ren och fräsch.