An Image

Svårt att somna? Här är våra 8 bästa tips för god sömn

Känner du ibland att du inte kan somna fast du är trött? Eller att du vaknar mitt i natten – helt klarvaken? Att ligga vaken utan att kunna somna om blir ofta ett stressmoment. Vi tittar på klockan, räknar timmarna tills det är dags att stiga upp och tänker på hur trötta vi kommer att vara när klockan väl ringer. Här delar vi med oss av tips som hjälper dig att somna och som ger dig en bättre sömn. 

8 tips för bättre sömn

1. Goda sovrutiner med rätt säng

En förutsättning för god sömn är att ha en säng med rätt avlastning och som är anpassad efter just dig. Tycker du att din säng känns för hård eller för mjuk? Då kanske du sover i en säng med fel fasthet och därmed inte ger den avlastning och stöd som du och din kropp behöver. Vilken fasthet du ska välja beror på din kroppstyp och vilken sovposition du har. En säng har olika egenskaper och därför är det viktigt att du provar dig fram och väljer den säng som passar just dig. Vaknar du upp stel eller vrider på dig mycket under natten kan detta vara ett tecken på att det är dags att byta säng. Tänk på att det är sängen som ska anpassa sig efter dig och inte tvärtom!

2. Byt bäddmadrass

En bäddmadrass ger en extra skön känsla i din säng och kan göra stor skillnad för hur du sover om natten. En bäddmadrass har olika egenskaper och för att uppnå maximal komfort ska du välja den bäddmadrass som passar dig och din kropp bäst. Prova dig fram och fundera på om du föredrar en fast eller en mjuk känsla och ifall du är en person som antingen fryser eller lätt blir varm om natten. Det är även viktigt att anpassa din bäddmadrass utifrån vilken säng du har. Och kom ihåg att en ny bäddmadrass aldrig kan rädda en dåligt uppbyggd säng!

3. Investera i en bra kudde

Ditt val av kudde spelar en avgörande roll när det kommer till kvaliteten på din sömn. Kudden påverkar i hög grad hur bekväm du känner dig i sängen eller om du har svårt att hitta en skön sovposition. Därför är det viktigt att du har en kudde som passar din sovställning och som ger korrekt avlastning för både nacke och axlar. Då ger du dig själv optimala förutsättningar för en god natts sömn.

4. Täcket spelar stor roll

Att ha rätt täcke är viktigt för att du ska sova så gott som möjligt. Vilket täcke du ska välja beror på vilken kroppstemperatur du har, vilken storlek du föredrar samt vilka egenskaper du önskar. Ett duntäcke är exempelvis ventilerande och ger en jämn kroppstemperatur medan ett silkestäcke är damm- och smutsavvisande. Eller vill du kanske ha ett lättskött fibertäcke? Oavsett vad du föredrar kan ett skönt täcke göra stor skillnad för din sömn.

5. Bättre sömn med rätt sovposition

Alla har vi olika sovpositioner och faktum är att hur du sover kan påverka din sömnkvalitet. Oavsett om du föredrar att sova på rygg, på mage eller på sidan är det viktigt att du har en säng som ger dig rätt förutsättningar. Har du däremot ingen specifik sovposition och upplever att du i stället vrider och vänder på dig mycket om natten kan detta bero på sängen. I detta läge är det viktigt att prova sig fram och hitta den säng som passar just dig och dina behov!

6. Optimal sovtemperatur

Du sover betydligt sämre när du svettas eller fryser. Genom att välja rätt säng, bäddmadrass, täcke, kudde och sängkläder kan du skapa de optimala förutsättningarna för en god natts sömn. Olika material har nämligen olika egenskaper där vissa material passar bättre om du är varm och vissa passar bättre om du fryser. Ett annat tips för god sömn är varma fötter. Strumpor och varma duntofflor kan faktiskt göra att vi somnar snabbare, eftersom varma fötter vidgar blodkärlen och skickar sömnsignaler till hjärnan. Glöm inte heller att byta täcke efter årstid!

7. Lyxa till det med en höj- och sänkbar säng

En höj- och sänkbar säng är inte bara den ultimata lyxen utan kan också hjälpa din kropp vid återhämtning. Sängen kan enkelt anpassas efter behov, dagsform och olika situationer för att ge lindring och optimal komfort. Till exempel om du behöver avlasta ryggen, vila dina trötta ben eller när du är förkyld och vill göra det lättare att andas om natten. Eller vill du kanske undvika snarkningar? - Då kan en ställbar säng hjälpa dig att lindra besvären. En höj- och sänkbar säng passar även perfekt för att kunna läsa en god bok eller om du kanske behöver hjälp på traven att komma upp på morgonen.

8. Skapa en inbjudande känsla i sovrummet

Att gå och lägga sig på kvällen ska vara skönt och omfamnande samtidigt som sängen ska ge en välkomnande känsla. Lägg därför lite extra tid på att göra en snygg bäddning så får du inte bara ett trevligt och ombonat sovrum utan gör också att det känns inbjudande att gå och lägga sig. En god idé är även att investera i både bra och snygga sängkläder som lämpar sig efter dina behov och preferenser. Det gör att du sover bättre samtidigt som du trivs i din säng. Tänk på att även byta lakan ungefär varannan vecka för att undvika bakteriespridning och upprätthålla en fräsch känsla i din säng!

An Image

Svårt att somna om? 

Kanske har du hört talas om den så kallade vargtimmen, som inträffar mellan natt och gryning, ungefär mellan klockan 03 och 05. Det är vid den här tiden på dygnet som vår kroppstemperatur är som lägst och kroppen är som mest inställd på att sova. Men det är också under den här perioden av natten som vi befinner oss i drömsömnsläge och är mer lättväckta.

Det absolut bästa du kan göra om du vaknar mitt i natten är att göra absolut ingenting. Det värsta du kan göra är att titta på klockan, börja räkna timmarna och stressa upp dig