An Image

Varm om natten?

Vill du hålla dig sval och bekväm när du sover? Investera i rätt säng, bäddmadrass, täcke, kudde och sängkläder! Här går vi igenom hur olika material påverkar hur sval eller varm du känner dig och sängtips du kan tänka på för att slippa svettas på natten. 

An Image

Sängens påverkan

Vissa sängar anses vara svalare än andra – välj en som hjälper till att reglera kroppstemperaturen och som har god ventilation. Sängar med naturmaterial anses som svalare, men även andra material med öppen cellstruktur är ventilerande och reagerar på kroppens temperatur. Har du en väldigt följsam säng som du ligger djupt i kan det också upplevas som att det blir varmare i sängen. 

An Image

Värmereglerande bäddmadrasser

Se till att du har en bäddmadrass där materialet i både överdrag och stoppning bättre kan leda bort fukt och värme. Välj en bäddmadrass med fukt och värmereglerande egenskaper för överdrag och med en stoppning som har god luft- och fuktgenomströmning för optimal ventilation. Du kan också välja en bäddmadrass med inbyggd kylteknologi, speciellt utformad för att ge ett svalare sovklimat. Komplettera med bäddmadrasskydd med god andningsförmåga som upplevs svalare.

An Image

Rätt täcken & kuddar för en svalare nattsömn

Investera i både täcken och kuddar av naturmaterial. Dun är ett naturmaterial som har den unika förmågan att ta upp och avge fukt samtidigt som det behåller värme. I motsats till syntetiska material har dunet därför förmågan att hålla dig varm när du sover utan att du känner dig svettig, vilket gör det perfekt som stoppningsmaterial i täcken och kuddar. Silke är ett annat material med fukttransporterande egenskaper vilket bidrar ytterligare till ett gott sovklimat. 

Glöm inte att byta täcke efter årstid – när det blir varmare ute kan det vara skönt med ett svalt sommartäcke. Det är också viktigt att tänka på att om du har en följsam säng som du ligger djupt i så behöver du troligtvis inte så varma täcken då sängen i sig upplevs varmare.

An Image

Svala sängkläder

För att undvika att bli för varm under natten är det viktigt att bädda med temperaturreglerande sängkläder. Sängkläder gjorda av naturmaterial som bambu, linne och silke är bra på att absorbera fukt, torka snabbt och upplevs svalare – vilket håller lakanen torra och behagliga mot kroppen hela natten. Andra material som fin och tät bomullspercale upplevs som slät och svalkande mot kroppen.

Vi hjälper dig hålla dig sval om natten

Välkommen in till din SOVA-butik så hjälper våra sängexperter dig att hitta rätt produkter som ger dig en behaglig sovrumstemperatur. Här kan du även få prova sängar med olika egenskaper från ledande sängtillverkare, få fler råd och tips samt svar på dina frågor kring sängar och sömn över en kopp kaffe.