An Image

Hitta rätt täcke med hjälp av vår täckeguide!

Att välja rätt täcke som passar dig och hur du sover är viktigt för att få en så god sömn som möjligt. Det bästa sättet att välja täcke är att utgå ifrån din temperatur under natten och vilket material du tycker mest om. Vissa vill ha fluffigt och omslutande täcke medan andra vill ha ett tunt täcke och svalt sovklimat. Somliga föredrar enkeltäcken medan andra vill ha ett så stort dubbeltäcke som möjligt. Här går vi igenom vad det finns för typer av täcken och i vår täckeguide nedan hjälper vi dig att hitta rätt täcke som passar just dig!

An Image

Duntäcke, fibertäcke eller tyngdtäcke?

Det finns en stor variation av fyllningstyper, alla med olika känslor och kvaliteter. Duntäcken med sin naturliga fyllning av dun och fjäder har bland annat fantastiska andningsegenskaper, reglerar överskottsvärme och transporterar bort fukt när du sover. Det ger en jämnare kroppstemperatur och en bättre nattsömn. Fibertäcken består av syntetfibrer som ger ett prisvärt täcke som dessutom är extra bra för personer med allergier då de kan tvättas ofta. För allergier passar även lyxiga silkestäcken bra vars stoppning är både damm- och smutsavvisande. De har en omfamnande känsla som värmer när det är kallt och svalkar när det är varmt.

An Image

Varmt eller svalt täcke?

När du ska välja om du ska ha ett varmt eller svalt täcke är det viktigt att ta hänsyn till din kroppstemperatur när du sover och vilket temperatur som du har i sovrummet. Våra täcken kommer därför i flera värmegrader: extra svalt, svalt, medium och varmt. Det gör det enkelt för dig att välja det som passar dig och din sömn bäst. Vet du med dig att du lätt blir frusen om nätterna är ett varmt täcke perfekt men om du istället är varmblodig och har lätt för att svettas under natten väljer du med troligen ett svalt täcke. För att få en ännu bättre sömn kan du med fördel sova med två olika täcken under året eftersom årstiden är högst avgörande för temperaturen i rummet. Välj då ett svalare sommartäcke att ha när temperaturen stiger och ett varmare vintertäcke till kalla nätter.

Kom ihåg att byta ut täcket om du köpt ny säng!

Genom att byta täcke i din nya säng garanterar du att du inte för med dig smuts och andra partiklar från din gamla säng till din nya. Dessutom kan du köpa ett täcke som är anpassat efter din nya säng vilket ger skönare sömn.

An Image

Välj rätt storlek på täcket

En bra tumregel för täckets storlek och framförallt längd är att det bör vara ca. 20-30 cm längre än du är. För att ge alla en extra skön sömn är därför våra enkeltäcken 210 cm långa och våra dubbeltäcken hela 220 långa. Just valet mellan enkeltäcken och dubbeltäcken är väldigt personligt. Ett dubbeltäcke gör det bekvämt för två personer att dela ett täcke och är perfekt om du och din partner gillar samma temperatur och typ av fyllning. Har ni däremot olika preferenser är två smalare täcken anpassade efter just era behov att föredra - ett eget täcke kan för vissa även innebära lite bättre sömn.

Vi har mängder av täcken i butik, kom in och känn efter!

I våra butiker hittar du sköna täcken från ledande varumärken och våra duktiga sängrådgivare hjälper dig att hitta rätt täcke som passar just dig. Välkommen in!

An Image

Härliga påslakan för extra komfort

Få saker är så härligt som att bädda ner sig i en nybäddad säng med nytvättade sängkläder som frasar och känns otroligt skönt mot huden. Ett snyggt påslakan som matchar sovrummet är inte bara vackert att se på utan skapar också en känsla av lugn som behövs för att vi ska sova extra gott. Upptäck hela vårt sortiment av påslakan från leverantörer som Lexington, Mille Notti, Himla och Ogland.

Täckeguide

För dig som lätt blir varm

Känner du dig ofta varm när du sover är ett svalt täcke perfekt för dig. Svala täcken har mindre fyllning och hög andningsförmåga för att reglera temperaturen så du inte blir för varm om natten. Välj också material som transporterar bort fukt och värme som dun och silke.

För dig som alltid fryser

Om du upplever att du ofta fryser och känner dig kall när du sover är ett varmt täcke med extra mycket fyllning perfekt för dig. Välj täcken av material som både håller värmen och ventilerar bra som riktigt varma duntäcken med en hög andel dun och varma fibertäcken.

För dig som fryser ibland

Upplever du att du växlar i värme när du sover? Välj då ett täcke med medium varmt täcke med lagom mycket fyllning i luftiga material som till exempel ett duntäcke med extra bra ventilationsförmåga. Du kan även variera mellan olika täcken under året med ett något svalare täcke på sommaren och ett varmare vintertäcke.

För dig som behöver ett allergivänligt täcke

Silkestäcken har en naturligt damm- och smutsavvisande egenskap som gör dem perfekta för dig som behöver ett allergivänligt täcke. Det är dessutom tempererande och tyngre i känslan jämfört med dun. Även fibertäcken är lämpliga för dig med allergi eftersom de kan tvättas ofta.