An Image

Sänghistoria

Sovit har människor gjort i alla tider och sängen är inte heller något nytt påfund. Här tar vi med dig från sovmöbler i Egypten till dagens kontinentalsängar. Sängen är inte bara platsen där vi tillbringar ungefär en tredjedel av våra liv. Genom historien har den också berättat något om klass, rikedom och kulturen vi levt i.

Sängen genom tiderna 

De första fristående sängarna dyker upp i historien för omkring tvåtusen år sedan, i det forntida Egypten och Främre Orienten. Under vikingatiden var det vanligt med väggfasta bänkar som fungerade som sovplatser. Trälar kunde få nöja sig med ett knippe halm medan de mer förmögna kunde njuta av att sova i elegant snidade praktsängar. Sängen fortsatte vara en statussymbol långt in på medeltiden. 

Mellan 1500-talet och 1800-talet gjorde himmelssängen sitt intåg. Denna form av säng blev populär och spreds från högre samhällsskikt till även det svenska bondesamhället under 1600-talet. Under 1700-talet blev den "gustavianska sängen” populär med dess karaktäristiska egenskap att den var utdragbar på bredden. Denna typ av säng fann också vägen till städernas trångbodda arbetarhem på 1800-talet i form av dragsoffan, vilken var praktisk då den kunde användas som sittmöbel under dagen.

Mot slutet av 1800-talet blev den engelska järnsängen populär i Sverige. Sängen, som hade en lös resårbotten, relativt höga ben samt gallergavlar, ansågs hygienisk. Trångboddheten under 1900-talet ledde till innovationer som kombinerade sitt- och liggmöbler, som bäddsoffan.

Sänginnovation 

På 1960-talet introducerades den moderna vattensängen och samtidigt blev den ställbara sängen populär. Vattensängen blev också grunden för SOVA som startade 1989 med just vattensängar som kärnverksamhet. I början av 1990-talet lanserade Tempur sin första memory foam-madrass och kudde i TEMPUR®-material som föddes ur NASA-teknologi. Dessa innovationer markerar en ny era i sängdesign, komfort och anpassning.

I dag finns en uppsjö av olika sängalternativ – kontinentalsängar, ramsängar och ställbara sängar. Dessutom kan du välja madrasser, bäddmadrasser, täcken, kuddar och sängkläder efter just dina behov.

An Image

SOVAs historia

SOVA har sedan starten 1989 hjälp svenskar hitta rätt säng som de kan sova gott i. Då var vattensängar kärnverksamheten men redan 1993 blev Hästens följt av Jensen och Carpe Diem Beds samarbetspartners. Idag är SOVA Sveriges största detaljhandelskedja inom kvalitetssängar med 20 butiker i Stockholm, Göteborg och Skåne. Sedan 2011 förses även resten av Sverige med kvalitetsängar genom lanseringen av e-handeln.