Alla behöver sova - låt sömn bli en arbetsgivarfråga

Du mår som du sover

Bara 5% av alla arbetande svenskar upplever att de vaknar utvilade varje dag. Men medan det är en självklarhet för arbetsgivare att ta upp hälsa och motion i medarbetarsamtal är det få som ställer frågan: hur sover du? Ändå vet vi att dålig sömn ökar risken för både felbeslut, arbetsplatsolyckor och utbrändhet. Det vill vi ändra på – vi vill få fler att prata sömn på jobbet!

Vi vet hur viktigt det är och vill att chefer både vågar och förstår hur de kan ta upp ämnet med sina medarbetare. Sömn bör följas upp individuellt men också som ett nyckeltal för ledningsgruppen att förhålla sig till. Det är också en hälsofråga och som borde vara lika självklart att prata med medarbetarna om som att prata om stress, motion och kost. Därför hoppas vi att undersökningen ”Alla behöver sova” blir en tydlig väckarklocka för fler chefer och arbetsgivare att väcka frågan om sina medarbetares sömn.

LÄS HELA RAPPORTEN
Stad i Sverige

Svenskarnas sömn 

Tillräckligt med sömn är viktigt. Folkhälsomyndig­heten lyfter att sova och vila ordentligt är viktigt för både den psykiska och den fysiska hälsan.

Kroppen och hjärnan behöver sömn för återhämtning, energi och bearbetning av intryck. Utvilade personer har lättare att koncentrera sig, lära sig och hantera stress. Immunförsvaret stärks också under sömnen.

I vår undersökning framkommer det att endast 5% av alla arbetande svenskar upplever att de vaknar utvilade varje dag. Endast en av tio uppger att deras sömn är mycket bra och fyra av tio uppger att de vaknar utvilade 2–4 dagar i veckan. Två av tio uppger att de vaknar utvilade endast en dag i veckan. Drygt en fjärdedel säger sig ha svårt att sova och hela 64 procent tror att en timmes extra sömn skulle förbättra deras välmående.

Endast en av tio uppger att deras sömn är mycket bra.

Så pratar vi sömn på jobbet

Så pratar vi sömn på jobbet

Undersökningen visar att vi inte pratar sömn på jobbet och i synnerhet inte med vår närmaste chef. Tre av fyra diskuterar aldrig sömn med sin närmaste chef medan en av fyra gör det ibland eller ofta.

Nästan hälften vill inte få frågan om sömn från sin chef, och tre av tio känner sig obekväma att diskutera det. Samtidigt uppger en av fyra att deras sömn påverkar arbetsprestationen.

De som upplever att de sover dåligt pratar oftare om sömn med sin chef. Av de som ibland eller ofta pratar om sömn med sin chef gör 37 % det för att friskvård är viktigt på arbetsplatsen. 29 % gör det för att chefen är medveten om sömnproblem, 19 % för att de utbyter tips om sömn, och 15 % nämner oregelbundna arbetstider som orsak.

Tre av fyra diskuterar aldrig sömn med sin närmaste chef, medan en av fyra gör det ibland eller ofta.


Så kan chefer förbättra sömnen hos medarbetarna

1. Prata om sömn

Stötta medarbetarna i att göra rätt saker, det vill säga prata med dem om sömn och guida i hälsosamma vanor, precis som när vi pratar om träning, stress och alkohol. På SOVA lyfter vi förstås också vikten av en bra och rätt säng.

2. Möjlighet till återhämtning

Ha koll på att dina medarbetare har möjlighet till vila och återhämtning, det är extra viktigt att vara uppmärksam att de som jobbar skift får tillräcklig vila mellan passen. Återhämtning på dagen är betydelsefull för god sömn på natten.

3. Rätt balans

Säkerställ att det är rätt balans mellan dina krav på medarbetarna och de resurser de får. Det vill säga att de har rätt förutsättningar att leva upp till krav och förväntningar.

Så påverkar sömnen arbetsprestationen

Så påverkar sömnen arbetsprestationen

På frågan om sömnen påverkar din arbets­prestation så skiljer det sig till viss del mellan olika yrkeskategorier, men chefer uppger att de sover bättre än genomsnittet.

En av fyra uppger att deras sömn påverkar arbetsprestationen, särskilt inom skola och serviceyrken. 44 % anser att sömnen påverkar prestationen i låg grad, främst tjänstemän inom kommun/stat (53 %) och hantverkare/transportpersonal (48 %). Nästan en tredjedel uppger att sömnen varken gör från eller till när det kommer till arbetsprestationen. Här är det jämnt mellan svaranden inom respektive yrkeskategori.

En av fyra uppger att deras sömn påverkar deras arbetsprestation.

Magnus Lunderquist, personalchef på SOVA

"Ni måste börja prata sömn med era medarbetare."

En av fyra sover dåligt. Det visar den nya under­ sökningen från SOVA där svenskar i arbetslivet har tillfrågats om sömnvanor. Sömnbristen får konse­kvenser både i privatliv och på jobbet, därför borde fler chefer prata om sömn med sina medarbetare, säger Magnus Lunderquist, personalchef på SOVA.

Många svenskar sover dåligt och önskar att de sov bättre. De vaknar inte utvilade och upplever att de skulle behöva sova fler timmar per natt. Magnus Lunderquist på SOVA menar att sömnen är en hälsofråga och att det borde vara lika självklart att prata med medarbetarna om sömn som att prata om exempelvis stress, motion och kost. Han önskar att fler chefer hade modet att lyfta frågan och att det borde vara en naturlig del i arbetsmiljöarbetet.

SOVA har tagit fram en plan för hur de pratar om sömn och följer upp detta regelbundet med medarbetarna, dels via månadsvisa digitala enkäter (pulsmätningar), dels på medarbetarsamtal som de har varje kvartal. Får de signaler om att en anställd inte känner sig utvilad – och inte får sin återhämtning, lyfter de detta med medarbetaren direkt. Det är viktigt att chefer vågar prata om sömn, det är chefens ansvar att göra det, understryker Magnus Lunderquist.

”Sömnbidraget ska uppmuntra goda sömn­ vanor.”

– Något vi också saknar idag är verktyg som hjälper oss som arbetsgivare att motivera våra anställda att prioritera sin sömn. Precis som vi har friskvårdsbidrag för att främja fysisk hälsa, borde det finnas ett ”sömnbidrag”. Sömnbidraget ska uppmuntra goda sömnvanor och skulle kunna användas till exempelvis till täcke, appar, säng eller ny kudde. Detta skulle inte bara förbättra de anställdas hälsa, utan även öka deras produktivitet samt minska olyckor.

Magnus Lunderquist, Personalchef SOVA

Mer om hållbarhet

Sömn är hälsa

Vår vision är att alla människor ska få vakna utvilade och fulla av energi, varje dag. Med 35 års erfarenhet vet vi att en kvalitetssäng är avgörande för en god natts sömn.

LÄS MER

Hållbar arbetsplats

Vi strävar efter att erbjuda en sund och trivsam arbetsmiljö som präglas av en positiv attityd, personlig utveckling, eget ansvar och ömsesidig respekt.

LÄS MER

Miljöansvar

Utöver våra medvetna val av leverantörer, strävar vi efter att minska vårt klimatavtryck genom insatser främst kopplat till energiförbrukning, logistik, förpackning och avfall. 

LÄS MER

Affärsetik

Vår strikta policy säkerställer integritet, rättvisa och ärlighet i alla våra affärsrelationer. Vi har nolltolerans mot trakasserier, korruption och mutor.

LÄS MER

Certifieringar

Våra leverantörer arbetar aktivt med hållbarhet, något som märks i den stora variationen av certifieringar du kan hitta kopplat till hållbarhet, kvalitet och etiskt ansvarstagande.

LÄS MER