Optimala sovtemperaturen

Optimala sovtemperaturen

För att få en god natts sömn behöver en mängd saker klaffa. En bra säng, ett mörkt och tyst rum med rätt temperatur. Men vad är den optimala sovtemperaturen? Svaret kan verka en aning kyligare än vad du tror.

Att gå och lägga sig innebär ofta en mängd rutiner. Vi är också noga med att sängen vi sover i är bekväm, att mörkläggningsgardinen inte släpper in minsta ljus och att vi inte ska störas av några oljud. Alla vet att en surrande mygga kan förstöra allt.

Men många av oss är inte lika noga med hur varmt eller kallt det är i sovrummet, trots att det i högsta grad påverkar hur vi sover.

När vi sover varvar kroppen ner, blodtrycket sjunker, pulsen går ner, andetagen blir färre och musklerna slappnar av. För att överhuvudtaget kunna somna behöver vår kroppstemperatur sjunka.

OPTIMALA SOVTEMPERATUREN

Marie Söderström, som skrivit boken ”Sömn, sov bättre med kognitiv beteendeterapi”, rekommenderar att du sover i ett mörkt, svalt och tyst rum med en bra säng. Svalt innebär att temperaturen bör ligga mellan 14 och 18 grader. Vissa hävdar att sovrumstemperaturen är 16 grader (https://www.ltu.se/student/Tjanster-och-service/Studenthalsan/Somn).

Upplever du att det är lite väl svalt är det bättre att välja ett varmare täcke än att höja temperaturen i rummet (https://ki.se/utbildning/somn).

Vi sover som bäst när vår kroppstemperatur ligger på ungefär 36 grader och som sämst när den är uppe i 37, enligt Stockholms universitets sömnguide.
Källa: stressforskning.su.se

Ett klassiskt råd för att lättare somna är att ta en varm dusch eller ett varmt bad. Detta gör att hormonet oxytocin frigörs vilket gör att du känner dig mer lugn och avslappnad. Värmen gör också att kroppstemperaturen stiger. När du sedan går ut ur badrummet sjunker temperaturen snabbare och du blir sömnig.

SOVA UTAN KLÄDER

För att kroppen lättare ska kunna hålla rätt temperatur under natten är det en god idé att sova naken. Om du sover med kläder är risken att kroppen inte kan kyla ner sig ordentligt och du sover sämre, skriver Illustrerad Vetenskap (http://illvet.se/manniskan/halsa/6-skal-darfor-ska-du-sova-naken).

Förutom att du sover bättre naken, kan det även hjälpa dig att somna snabbare.

Sover du med kläder är det bra att välja material som andas – tänk bomull.

SOVA I KALLT RUM

Kroppens behov av nedkylning i samband med sömn är också förklaringen till att många av oss sover sämre på sommaren. Förutom att ljuset kan störa oss kan även den högre temperaturen göra det svårt för oss att sova. Hand upp alla som övervägt att sova på altanen under den senaste värmeböljan.

Sommartid kan det därför vara en god idé att investera i en bra fläkt, lägga sina sängkläder i frysen innan sängdags eller kanske tillfälligt byta sovrum. Låt också rullgardiner och persienner vara fördragna under dagen för att solen inte ska leta sig in i sovrummet, rekommenderar The Mirror

Samtidigt är sömnbehovet något mindre på sommaren än på vintern. Genomsnittspersonen behöver sova 7 timmar på vintern och 6,5 på sommaren
Källa