An Image

Textilguide för sängkläder

Det finns en mängd olika material som används till sängkläder idag som alla har olika fördelar och egenskaper. Att välja rätt material som passar just dig kan vara en utmaning. Här går vi igenom några av de vanligaste materialen och i vår guide ger vi snabba råd för att underlätta ditt val och hjälpa dig hitta det material som passar dig bäst. 

An Image

Bomull 

Bomull utgör det mest använda materialet inom sängklädesindustrin och är lika populärt att använda för påslakan, underlakan och örngott. Det är en textilfiber som utvinns utav bomullsbusken, anses vara ett väldigt tåligt material och som har en hög slitstyrka. Bomull står emot daglig användning och tåls att tvättas ofta och varmt, vilket gör det perfekt för sängkläder. 

Den karakteristiska känslan av bomull på huden är sval, mjuk och bekväm, vilket ger en fräsch och lyxig sovupplevelse. Dessutom har bomull mycket god andningsförmåga vilket gör att den upplevs sval när det är varmt ute och varm när det är kallt ute. Sängkläder i bomull är därför mycket mångsidiga och lämpliga för användning året runt.

Bomull används också som basmaterial för olika vävtekniker, vilket ger upphov till olika typer av sängkläder som passar olika preferenser. Percale, satin och flanell är exempel på dessa varianter, var och en med sina unika egenskaper och känslor.

LÄS MER OM BOMULL
An Image

Linne

Linne är ett naturmaterial som tillverkas av växtfibrer från lin som är glesare vävt än andra textilier som satin och percale. Det har en lång hållbarhet och är snällt mot miljön då det kräver väldigt lite vatten och bekämpningsmedel vid odling. Linne har slitstarka fibrer, kan tvättas i maskin och blir bara mjukare och finare med åren ju mer man använder det. Detta gör också att de har längre livslängd än sängkläder tillverkade av andra material.

Den karaktäristiska strukturen hos linne ger ett unikt och vackert uttryck till sovrummet. Dessutom känns linne otroligt behagligt mot huden. Materialet har också en förmåga att andas väl, vilket gör det lämpligt att använda året om i sängen. Oavsett om det är sommartid eller vintertid, bidrar linne till en behaglig sömnupplevelse.

Linne kan du tvätta om och om igen utan problem. Materialets något glatta yta ger det en hög lyster och smutsavvisande egenskaper, vilket gör det enkelt att hålla det rent och fräscht.

SÄNGKLÄDER I LINNE
An Image

Bambu

Sängkläder tillverkade av bambu liknar i utseende bomull men upplevs generellt mjukare. Materialet framställs av bambu som är en av de mest snabbväxande plantor som kan utvinnas till fibrer som används för textiltillverkning. Bambu behöver varken mycket bevattning eller bekämpningsmedel för att klara sig vid odling, vilket gör bambutyger till ett miljövänligt val.

Materialet är otroligt mjukt och vackert samtidigt som det andas och har värmereglerande egenskaper och passar därför att ha som sängkläder året om, då det håller dig sval på varma dagar och varm under kyligare nätter. En stor fördel med bambusängkläder är att de är naturligt antibakteriella vilket gör att de håller sig fräscha längre jämfört med vissa andra textilier. 

Det går fint att tvätta sängkläder i bambu i maskin. En rekommendation är att tvätta dem vid cirka 30 grader och vända dem ut och in för att bevara kvaliteten. Undvik att använda torktumlare då bambumaterialet kan krympa i värmen. I stället bör sängkläderna hängas upp för att torka. Materialet är mycket snabbtorkande och blir även skrynkelfritt på detta sätt. 

SÄNGKLÄDER I BAMBU
An Image

Siden & silke

Siden är ett av de mjukaste och lenaste tyg materialen som finns, och det skapar lyxiga sängkläder med en otroligt slät yta och magnifik lyster. Själva sidentyget är ett naturmaterial som framställs av silkestrådar som silkesmasken spinner sin kokong av. Silke används både som tyg (siden) i sängkläder och även som stoppningsmaterial i kuddar och täcken. 

Siden och silke är naturligt temperaturreglerande, Det värmer behagligt när det är kallt och upplevs svalt när det är varmt. Dessutom transporterar materialet bort fukt och är skonsamt mot huden, tack vare sin lena yta och antibakteriella egenskaper. Förutom att erbjuda en behaglig sömn, är ett örngott i siden även skonsamt för håret då det hjälper till att minska friktionen.

Kvalster trivs inte i sängkläder av siden och materialet är dessutom smuts och dammavvisande. Sängkläder i siden lämpar sig därför ypperligt för dig med allergier mot kvalster och damm. Tack vare dessa egenskaper behöver de inte tvättas lika ofta som sängkläder i andra material. 

PRODUKTER AV SILKE
An Image

Viskos

Viskos är ett samlingsnamn för de flesta cellulosa-baserade materialen, och här finner vi även välkända material som lyocell och tencel. Det är ett så kallat regenatfiber, vilket betyder att det har sitt ursprung i naturliga material men att fibrerna sedan framställs på kemisk väg.

Viskos skapades för att efterlikna de önskvärda egenskaperna hos naturfibrer som bomull och silke. Materialet är särskilt känt för sin mjukhet och silkesliknande känsla, vilket har gjort det populärt hos både kläder och textilier. Sängkläder tillverkade av viskos upplevs svala och mjuka, vilket gör att de passar extra bra under varma månader eller för dem som har en tendens att bli varma på natten.

Materialet är otroligt lättskött och fungerar att tvätta i maskin utan problem. Det är dock bra att vara försiktig och sträcka på sängkläderna efter varje tvätt, eftersom de kan ha en tendens att krympa något.

An Image

Lyocell

Lyocell är en variant av viskos där cellulosan kommer från bland annat eukalyptus samt bokträd. Det är generellt mer miljövänligt än viskos och framställningen av lyocell sker i ett slutet system, vilket innebär att de kemikalier som används för att skapa fibrerna från cellulosamassan återanvänds.

Sängkläder i lyocell erbjuder en sval känsla och har förmågan att effektivt transportera bort fukt från huden. Denna egenskap gör lyocellsängkläder särskilt fördelaktiga under sommarhalvåret eller för den som lätt blir varm på natten. 

Precis som viskos är lyocell ett lättskött material som går bra att tvätta i maskin i upp till 60 grader. Materialets förmåga att transportera bort fukt innebär också att plaggen inte behöver tvättas lika frekvent som vissa andra material. Lyocell är även snabbtorkande och fungerar utmärkt att hänga upp i stället för att torktumla.

An Image

Tencel

Tencel, ett registrerat varumärke som producerar lyocell, representerar en ytterligare variant av viskos och är välkänt för sitt fokus på miljövänliga textiler. Samtliga tyger från Tencel är FSC-certifierade, vilket betyder att träden som används för att producera Tencel-sängkläder kommer från hållbart skogsbruk.

Sängkläder i Tencel är inte bara miljövänliga utan har även naturligt antiseptiska egenskaper. Tyget har upp till 2 000 gånger mindre bakterietillväxt än många andra syntetiska material. Dessa egenskaper, svala känsla och förmåga att effektivt transportera bort fukt och svett gör att det passar utmärkt till sängkläder. De är även väldigt mjuka.

Sängkläder gjorda av Tencel är lättskötta och kan tvättas i upp till 60 grader. Materialet är även snabbtorkande och bör hängas upp för att torka. 

Materialguide - Vilket material passar mig?

Material som passar alla personer året om

·   Bomull

·   Linne

·   Siden 

·   Bambu 

För varma personer eller varma årstider 

·   Viskos 

·   Lyocell

·   Tencel

·   Percale 

För frusna personer eller kalla årstider

·   Satin

·   Flanell 

För personer med känslig hud eller allergier

·   Linne

·   Siden 

·   Bambu 

·   Lyocell

·   Tencel 

Vilka certifieringar finns och vad betyder de egentligen?

Bland sängkläder idag kan du hitta en rad olika typer av certifieringar och märkningar bland annat OEKO-TEX®, GOTS, Svanen och FSC®. De agerar som din garant för att produkterna tagits fram på ett säkert sätt, håller hög kvalitet eller uppfyller högt ställda krav inom miljöfrågor, arbetsmiljö, barnarbete och djurskydd. Det gör att du kan sova med ett gott samvete. Läs mer om några av de många märkningar och certifieringar som du hittar bland våra varumärken.

MER OM CERTIFIERINGAR

Vad betyder trådtäthet och hur påverkar det materialet?

Trådtäthet, eller TC (thread count), mäter antalet trådar som vävs in per kvadrattum i både längd och bredd av tyget. Ju högre trådtäthet, desto fler trådar vävs ihop, vilket påvisar hur slitstarkt ett tyg är. Ju högre TC, desto tåligare anses det vara. 

Generellt sett ligger den nedre gränsen för en god trådtäthet mellan 120–150. De flesta sängkläder av bomull har en TC på ungefär 150. En märkbar kvalitetsförbättring märks redan vid en ökning till 180 TC, och över 200 TC kan tyget klassificeras som percale. När tyget kommer upp i en trådtäthet mellan 200–400 börjar det känns mer följsamt och mjukt. Vid 400 börjar även tyget att kännas lite tyngre och vid 600 uppleves tyget mer smidigt och får en annan lyster. När trådtätheten börjar komma upp i 800 så upplevs tyget som mer krispigt men även lite fylligare. 

Trådtäthet är dock inte det enda som avgör sängklädernas kvalitet utan det handlar snarare om kombinationen av trådtäthet, trådens kvalitet, behandlingen och beredningen av tyget. Vilken trådtäthet som passar dig beror helt enkelt på vad du är ute efter, om det kanske är en specifik känsla eller kanske bara hur slitstark du vill att tyget ska vara.

Vad är Martindale och vilken skillnad gör det för materialet?

Martindale är ett mått på slitstyrka för tyger och mäts genom att en platta snurras mot materialet, räknande antalet varv innan maskor uppkommer. Ju högre Martindale-värde, desto mer slitstarkt anses materialet vara. Det är särskilt viktigt att överväga Martindale-värdet vid köp av större tygmöbler eller omklädnad av sådana, eftersom de utsätts för ökat slitage. Gardiner och liknande textiler kan ha lägre Martindale-värde eftersom de inte utsätts för liknande påfrestningar.

För hemmabruk är ett Martindale-värde över 15 000 ett bra riktmärke för tygmöbler. Om möblerna ska användas i offentlig miljö rekommenderas ett Martindale-värde över 30 000 för att säkerställa hållbarhet och lång livslängd.