An Image

Allt om sängkläder i bomull

Bomull är det populäraste materialet på sängkläder och är känt för sin mångsidighet. Det naturliga materialet är robust och slitstarkt, vilket gör det perfekt för daglig användning och frekvent tvättning. Med olika vävtekniker ges bomullen helt olika uttryck och kvaliteter som skapar en stor variation av sängkläder med olika kvaliteter. Exempel på dessa varianter är percale, satin och flanell, var och en med sina unika egenskaper och känslor. Här har vi samlat allt du behöver veta om bomull och de vanligaste vävteknikerna.

An Image

Vad är bomull?

Bomull är ett naturmaterial vars fibrer utvinns av bomullsbusken. Det finns idag tre arter av bomull som odlas kommersiellt, Upland cotton, Pima cotton och egyptisk bomull. Bomull kräver stora mängder vatten vid odling vilket ger ett större klimatavtryck. Materialet tåls dock att tvättas i hög värme om och om igen samt har en hög slitstyrka vilket ger sängkläder i bomull en lång livslängd om du följer angivna tvättråd. 

Den karakteristiska känslan av bomull på huden är sval, mjuk och bekväm, vilket ger en behaglig sovupplevelse. Bomull har även en mycket god andningsförmåga vilket gör att det upplevs svalt när det är varmt ute och varmt när det är kallt ute. Sängkläder i bomull är därför mycket mångsidiga och lämpliga för användning året runt.

An Image

Satin

Satin är en bomullstextil och är både en vävteknik och ett kvalitetsbegrepp. Satin har den högsta lystern och det vackraste fallet. Vid satinvävning ligger en tråd över fyra trådar, sedan en tråd över en och sedan över fyra igen. Det gör att det blir färre bindningspunkter och de fina trådarna kan packas tätare så att ytan blir jämn och slät. På så vis får satin den tätaste känslan. Materialet kan upplevas något varmare, vilket gör det lämpligt för kalla årstider eller för frusna personer som föredrar lite extra värme.

Satinets delikata utförande med utsökt lyster och mjukhet, gör det mer känsligt än andra textilier i bomull och kräver därför extra omsorg för att bevara sin höga kvalitet. Det går bra att tvätta sängkläder i satin i tvättmaskin, men torktumlare bör undvikas för att inte noppor ska uppstå. I stället är det bättre att hänga upp och sträcka ut satin för att bevara dess egenskaper. För att behålla satinets lyster rekommenderas det även att strykas eller manglas.

An Image

Percale

Percale är en klassisk vävteknik av bomullsfiber där en tråd vävs tätt över och en under och kallas tuskaftsbindning. För att kvalificera som percale måste dock tyget ha en trådtäthet (TC) på 200 eller mer. Den höga trådtätheten ger percale en tålig och slät struktur som upplevs som slät, luftig, krispig och svalkande. Dessa egenskaper gör att materialet upplevs som lyxigt och är frekvent använt på hotell. Dess svalkande känsla gör det till ett idealiskt val för den som lätt blir varm på natten eller under varmare årstider.

Det är ett lättskött material som kan tvättas i tvättmaskin och har en fin fördel i att det torkar snabbt om man hänger upp sängkläderna. Går även fint att torktumla. För att få fram den sköna hotellkänslan rekommenderas det även att stryka eller mangla sängkläderna efter tvätt. 

An Image

Flanell

Flanell kännetecknas av den ruggningsteknik som används för att få fram en mjuk och fluffig känsla. Historiskt sett har flanell tillverkats av ull men idag är bomullsflanell desto vanligare. Den uppruggade ytan ger en behaglig och varm känsla, vilket gör sängkläder och sovplagg av flanell perfekta under kallare månader eller för de som uppskattar lite extra värme. Det finns även flanell med en dubbelborstad yta, vilket ger en extra mjuk och velourliknande struktur.

Flanell är ett något känsligare tyg på grund av ruggningstekniken och därav bör man vara lite försiktig när man sköter om sängkläder i detta material. Det går bra att tvätta flanellsängkläder i upp 60 grader i tvättmaskin men det rekommenderas att undvika torktumling för att förhindra att tyget blir nopprigt.

An Image

Bomullspoplin

Poplin är en speciell vävteknik av bomull där varje inslagstråd korsar varje varptråd. Det resulterar i ett fast, lätt och mjukt tyg med en viss lyster och krispighet. Bomullspoplin ger en lyxig och sval känsla, vilket gör det till ett populärt val för högkvalitativa sängkläder, klänningar och skjortor.

Materialet tål att tvättas i maskin vid 40 grader, helst i ett program för fintvätt. Liksom med andra bomullstyg kan poplin krympa några procent vid tvätt, så det är viktigt att följa tvättråd för att behålla dess kvalitet och form.

An Image

Oxford

Oxford är en typ av vävteknik som använder en typ av korgvävning, vilket innebär att flera varptrådar korsar flera inslagstrådar. Detta skapar ett tyg som är medeltungt till tungt och känt för sin styrka och hållbarhet, med en något grövre känsla jämfört med tyger som poplin och percale. Oxford-vävningen ger tyget en avslappnad och robust känsla, vilket gör det perfekt för daglig användning och det är ett populärt material för både skjortor och sängkläder.

Bomullsoxford kan tvättas i maskin vid cirka 40–60 grader och tål även torktumling på medelvärme.

An Image

Chambray

Chambray är en unik vävteknik där en av varptrådarna alltid är vit, medan den andra tråden kan vara i olika färger. Detta ger Chambray-tyger deras karakteristiska "frostade" effekt. Det är generellt sett ett tunt och följsamt tyg som samtidigt är mycket slitstarkt. Tygets styrka kommer från vävtekniken där trådarna är vävda mycket tätt intill varandra och knappt kan röra sig, trots detta är tyget väldigt flexibelt och töjbart. Tyger vävda i Chambray är väldigt behagliga och mjuka vilket gör att de passar perfekt sängkläder. 

Tyget har en viss smutsavvisande förmåga och absorberar även svett från kroppen under natten för en skönare nattsömn. Det är även ett väldigt lättskött material och kan tvättas i maskin utan problem, i regel vid 40 grader i ett program med låg centrifugering.