An Image

Har du en för hård eller för mjuk säng? 

Känns din säng för hård? Då har du förmodligen inte rätt fasthet. Det absolut vanligaste misstaget är att man köper en för fast säng. En för fast säng tvingar tyvärr kroppen att anpassa sig efter den, fast det borde vara tvärtom, sängen ska anpassa sig efter kroppen. Det gör att axlar och höfter böjs inåt och tvingar in ryggraden till en onaturlig position vilket skapar ett intensivt tryck mot ländryggen. Om du ska ha fast, medium eller mjuk säng beror på din kroppsform och din sovposition.

Visste du att majoriteten av alla svenskar köper alldeles för hårda sängar baserat på den gamla skrönan att ”hårt är bra för ryggen”. En för hård säng skapar tryck mot kroppen, för optimal avlastning behöver din kropp en följsam säng.

An Image

Välj rätt fasthet för dig

För att hitta rätt fasthet som passar just dig finns det några saker att ha i åtanke. En faktor som har stor betydelse är din vikt, ju tyngre du är desto mer motstånd behöver sängen ge för att ge rätt avlastning därför. Din längd spelar också in vid val av fasthet och sängtyp då en lång person sprider ut sin vikt över en större yta än vad en kort person gör. Ta också en fundering på vad du själv gillar och är van att sova på, kanske behöver du en fastare säng med som ändå ger en mjuk och omfamnande känsla?

An Image

Sängens påverkan på kroppen

Om din säng är för mjuk sjunker din höft ner för långt vilket gör att sängen upplevs mer som en hängmatta vilket klämmer ihop axlar och höfter samt resulterar i en böjd ryggrad. En mjuk säng kan därför ofta ge smärta i ländryggen. Om sängen istället är för hård tvingar den kroppen att anpassa sig efter den, fast det borde vara tvärtom. Utskjutande kroppsdelar som höft och axel sjunker därför inte ner i madrassen vilket ger ett stort tryck på dessa kroppsdelar som gör att din kropp inte ligger avslappnat. Det kan både orsaka smärta och obehag som gör att du vrider och vänder på dig under natten. 

Fasthetsguide

Fast

En fast säng passar dig som brukar sova på mage eller på sidan, och om du är kort, tung och har en rak kroppsform. Det är dock viktigt att både axel och höft kommer ner i sängen ordentligt.

Medium

Sover du ofta på rygg är det viktigt att ändan kommer ner i sängen ordentligt. Då behöver du troligen en säng som varken är för mjuk eller för fast utan perfekt balanserad. Likaså om du både är lång och tung. 

Mjuk

Om du är kurvig, kort och väger lite är det förmodligen en mjukare säng du behöver. Det gör att du sjunker ner ordentligt och får stöd och avlastning på rätt ställen. 

Olika fastheter

Det är inte helt ovanligt att du och den du sover bredvid behöver olika fastheter så glöm inte att det går att välja olika fasthet på sängen så ni båda får optimal sömn. 

Hitta rätt säng för just dig med en sängprovning

Att välja en säng utan hjälp är svårt. Boka en sängprovning så hjälper våra experter dig att hitta rätt direkt istället. 

BOKA SÄNGPROVNING