Sängen – en historisk berättelse

Sängen genom tiderna

Sovit har människor gjort i alla tider och sängen är inte heller något nytt påfund. Här tar vi med dig från sovmöbler i Egypten till dagens kontinentalsängar.

Sängen är inte bara platsen där vi tillbringar ungefär en tredjedel av våra liv. Genom historien har den också berättat något om klass, rikedom och kulturen vi levt i.

De första fristående sängarna förekom redan tvåtusen år före Kristus i Egypten och Främre Orienten.

På vikingatiden var väggfasta bänkar den vanligaste sovplatsen. Trälar kunde få nöja sig med ett knippe halm – de rika kunde få sova i en elegant snidad praktsäng. Både på Osebergsskeppet och Gokstadsskeppet har fynd av sängar gjorts. Källa: popularhistoria.se Även under medeltiden var sängen en statussymbol.

SÄNGAR GENOM TIDERNA

Från 1500-talet och fram till 1800-talet gjorde himmelssängen sitt intåg. Från och med 1600-talet kunde himmelssängen även hittas i det svenska bondesamhället.

Under 1700-talet blev den ”gustavianska sängen” populär. Det karaktäristiska för just denna sängvariant var att den var utdragbar på bredden.

Under 1800-talet blev sängtypen även populär i städernas trångbodda arbetarhem i form av dragsoffan. Möbeln var extra användbar eftersom den var försedd med ett lock och därmed kunde användas som sittmöbel under dagen. Lucksängen var särskilt vanlig i bondgårdar i övre Norrland. Lucksängen var en tvåvåningssäng som slöts med luckor eller gardiner.

Även skåpsängen, en säng byggd som ett helt skåp med dörrar eller förhängen framför sovplatserna, var vanlig i norra och mellersta Sverige.

Ofta sov också minst två personer i sängen. Det var inte ovanligt att barn och tjänstefolk sov skaföttes, skriver Populär Historia

FRÅN ENGELSKA JÄRNSÄNGAR TILL VATTENSÄNG

I slutet av 1800-talet blev även den engelska järnsängen populär i Sverige. Sängen, som hade en lös resårbotten, relativt höga ben samt gallergavlar, ansågs hygienisk.

Under 1900-talet har trångboddheten också lett till många former av kombinerade sitt- och liggmöbler som bäddsoffan.

På 1960-talet kom den moderna vattensängen. I ungefär samma veva blev också den ställbara sängen populär.

I dag finns en uppsjö av olika sängalternativ – kontinentalsängar, ramsängar och ställbara sängar. Dessutom kan du välja madrasser, bäddmadrasser, täcken, kuddar och sängkläder efter just dina behov.

HUR SOV MAN FÖRR I TIDEN

Men det är inte bara sängarna som har förändrats över tid. Även sättet vi sover på.

Tittar vi på sängar från exempelvis 1700-talet upplevs de ofta som korta med dagens mått mätt. Anledningen var att dåtidens människor ofta sov halvsittande med många kuddar bakom ryggen.

Förmodligen var det ett sätt att hålla luftvägarna fria. Lung- och luftvägssjukdomar som tuberkulos och astma var vanliga och folk fick därför problem med hosta på grund av slembildningen.

Ännu längre tillbaka i tiden, innan den industriella revolutionen, var det normalt att sova i två pass. Den första sömnen, ibland kallad den döda sömnen, handlade om återhämtning. Efter en vakenvila kom ett andra sovpass, skriver Forskning & Framsteg

Under den vakna perioden, som pågick ett par timmar, tog människor det lugnt, utförde enklare sysslor eller hade sex. Men mot slutet av 1600-talet började den här typen av sömnmönster försvinna. Men vem vet. Det kanske får en comback om 100 år.