Experten berättar: Så undviker du felköp i sängbutiken

Experten berättar: Så undviker du felköp i sängbutiken

Att köpa ny säng är en investering som förhoppningsvis ska hålla i många år framöver. Därför kan det också kännas lite nervöst att fatta beslutet. Så vad ska man tänka på för att drömsängen ska förvandlas till verklighet?

Vi frågade Dennis Johansson, operations manager på SOVA, som har många år som sängrådgivare i bagaget.

HEJ DENNIS! DU HAR JU JOBBAT MED SÄNGAR I MÅNGA ÅR OCH ÄR EXPERT PÅ DET. MEN HUR MYCKET BRUKAR KUNDERNA VETA I FÖRVÄG NÄR DE KOMMER IN I BUTIKEN?

Idag är folk mer välinformerade än någonsin. Många har läst mycket på nätet och jämfört olika alternativ redan innan de besöker butiken. Men att köpa säng är ett stort beslut och det är viktigt att prata med utbildad personal för att det ska bli rätt.

VAD BEHÖVER DU SOM SÄNGRÅDGIVARE VETA FÖR ATT KUNNA HJÄLPA TILL PÅ BÄSTA SÄTT?

Om man har problem med rygg eller nacke vill vi gärna veta det. Det är också viktigt att vi diskuterar kundens förväntningar på komfort och design. Just sängens utseende har blivit allt viktigare för våra kunder under de senaste åren.

VILKA ÄR DE VANLIGASTE MISSTAGEN FOLK GÖR NÄR DE KÖPER SÄNG?

Det absolut vanligaste misstaget är att man köper en för hård säng. Det finns en vanlig uppfattning om att det är bra att sova på hårt underlag när man har ont i ryggen. Men det stämmer inte riktigt. En annan fallgrop är att man vill att den nya sängen ska kännas exakt som den gamla. Men den kanske har hängt med i 20 år och det har ju hänt en del i sängteknologin sedan dess.

SÅ VILKA ÄR DINA BÄSTA RÅD FÖR ATT UNDVIKA ATT DET BLIR FEL?

Ta hjälp av kunnig och utbildad personal – och prova många olika sängar från olika tillverkare med olika konstruktioner. En bra säng ska skapa så lite tryck mot kroppen som möjligt, du ska känna att sängen fångar upp och tar emot hela din kropp. När du provar en säng ska du försöka slappna av så mycket så möjligt och försöka känna efter var du behöver mest stöd. En erfaren säljare (sängrådgivare) kan också se hur du ligger i sängen och ge råd om vilken typ av säng som ger bäst stöd för just dig.

Ett annat råd är att försöka fatta beslut i butiken. Det är nästan omöjligt att gå hem och fundera på saken när man ska köpa säng, det går fort att glömma hur sängen kändes.

TILL SIST, OM MAN ÄR ETT PAR SOM HAR VÄLDIGT OLIKA PREFERENSER NÄR DET KOMMER TILL SÄNG, HUR GÖR MAN DÅ?

Nästan allt går att lösa. Det går att välja olika fasthet på madrasserna för var och en. Och även en säng med hel madrass kan fås med olika fjädring på vardera sidan, allt efter kundernas behov och önskemål. Och när det gäller olika smak på designen? Ja, då får man väl göra som med allt annat i en relation – försöka kompromissa.