Hur ofta ska man byta säng? 

En kvalitetssäng håller länge men efterhand som vi åldras förändras också våra kroppar och behovet kan se annorlunda ut än det gjorde när du köpte sängen. På grund av att våra kroppar ändrar sig finns det därför ingen bra riktlinje för hur ofta du behöver byta säng utan det är istället dina behov som styr när det är dags att uppdatera sängen. Därför är det viktigt att själv känna efter om det är dags att byta säng. 

Tre tecken på att det är dags att byta säng

1. Sängen är slut och ger inte samma avlastning som förut

2. Kroppen har förändrats och din säng passar inte längre 

3. Din kropp säger ifrån och du har ont och känner dig stel

Byt säng när dina behov förändras 

Förändras något i ditt liv är det kanske dags att byta säng. Det kan vara att kroppen har ändras, exempelvis från smal till rund eller tvärt om, om någon i hemmet gått från tonåring till vuxen (längd) eller att kroppen klagar och säger ifrån. Vaknar du till exempel upp stel i kroppen som försvinner när du klivit upp?

Men dina behov och livssituation kan också ha förändrats. Ändrade familjeförhållanden kan vara en sån sak, som att två enkelsängar blir en eller att ni kanske nyss blivit fler i familjen? Även en flytt kan påverka dina sängbehov med förändrade möjligheter för olika sängar.

Hur länge håller en säng? 

En bra kvalitetssäng håller många år och om man tar hand om den så håller den ännu längre. Men även en kvalitetssäng tar slut någon gång, några saker som kan indikera att sängen behöver bytas ut är: 

1. Du vänder och vrider på dig utan att hitta en bekväm position

2. Din kropp känns stel och du får ont i axel, höft eller rygg

3. Du sjunker för långt ner i madrassen och får inte samma stöd längre (Hängmatta)

För att förlänga sängens livslängd och bibehålla sängens komfort är det viktigt att rotera säng, mellanmadrass och bäddmadrass med jämna mellanrum. Då nöts alla liggzoner i sängen jämnt och på så vis ökar också sängens livslängd.

Kvalitetssängar byggda för att hålla

Sängarna i vårt sortiment är byggda för att hålla i många år och anpassade för att klara hårt ställda krav på hållbarhet och kvalitet. Därför erbjuder de flesta av våra leverantörer garantier på upp till 25 år för att du ska kunna sova tryggt.

Hitta rätt säng för just dig med en sängprovning

Att välja en säng utan experthjälp är svårt. Det kan kännas bra för stunden men morgonen efter vaknar du upp och inser att du investerat i ryggont. Boka en sängprovning så hjälper våra sängexperter dig att hitta rätt direkt istället.