An Image

Ont i ländryggen? Våra bästa tips kring sömn och ryggont

Att ha ont i ländryggen är jobbigt och att ha ont i ländryggen under natten kan vara ännu jobbigare. Därför är det viktigt att du hittar rätt säng för dig och funderar lite extra på hur du sover för att bäst avlasta ryggen. Här ger vi våra bästa råd kring ryggproblem och sömn. 

An Image

Bästa sängen för ryggen

Alla kroppar är olika och därför bör din säng vara anpassad efter just dig. Delar du säng med en partner är det ofta en god idé att välja en säng där du har möjlighet att välja olika fastheter. Sängen ska varken vara för hård eller för mjuk, utan låta kroppen vara i ett neutralt läge. Att det ska vara bra att sova på en väldigt hård säng är en myt, däremot är det viktigt att sängen är anpassar efter ens längd och vikt samtidigt som den formar sig efter kroppen. Komplettera även med kuddar som ger bra stöd till nacken och som varken är för höga eller för låga. 

Hitta rätt säng för just dig med en sängprovning

Att välja en säng utan experthjälp är svårt. Det kan kännas bra för stunden men morgonen efter vaknar du upp och inser att du investerat i ryggont. Boka en sängprovning så hjälper våra sängexperter dig att hitta rätt direkt istället. 

An Image

Ställbara sängars fördelar

Vid ryggont kan det vara skönt att ligga ner med en kudde under svanken och benen upplagda på en pall. Med en ställbar säng kan du både somna och vakna med fötterna högre för att på så vis avlasta ryggen. Om du sover på rygg kan du ha fotändan högt hela natten, eller så höjer du den lite mindre kan ligga på sida och ändå få bra stöd för ryggen. En ställbar säng kan även vara till god hjälp när dina fötter är tröttna och svullna. Många uppskattar också att kunna höja huvudändan vilket kan hjälpa dig att sova bättre och även minska snarkningar.

An Image

Bästa sovställningen vid ont i ländryggen

Har du problem med ryggen är det extra viktigt att inte bara tänka på sömn utan också hur du sover. Den bästa sovställningen vid ont i längdryggen är att sova på rygg, det gör det lättare att få en neutral position för huvud, nacke och ryggrad. Sovställningen kan även för att förebygga ryggbesvär eftersom du inte kröker ryggen. Sover du på rygg undviker du dessutom extra tryck på axlar och höft.

Kan eller vill du inte sova på rygg är den näst bästa sovställningen att sova på sidan. Även denna ställning är bra för rygg och nacke eftersom de hålls utsträckta. Sover du i en bra säng kommer sängen också minska trycket och ge ett bra stöd. Undvik dock att sova på mage då ryggen och nacken tvingas till obekväma lägen som inte ger den avlastning din kropp behöver.