Därför ska du inte sova på mage

Sover du på rygg, sidan eller föredrar du att ligga på mage? Om du hör till den sistnämnda gruppen och ibland vaknar upp med värk kan det vara bra att ändra dina sovvanor.
– Kroppen återhämtar sig inte lika bra om du sover på mage, säger kiropraktorn Karin Matton Jernberg.

Ungefär var tredje person lider av återkommande sömnbesvär. Att sova bra är a och o för ett hälsosamt liv. Det är då kropp och hjärna kan återhämta sig och bearbeta dagens intryck. Sömnbesvär kan orsakas av väldigt många anledningar. Men ett klassisk misstag många gör, som försvårar kroppens återhämtning, är att sova på mage.

Stor påfrestning

– Tanken är att du ska sova i en så neutral position som möjligt så att hela kroppen blir avslappnad. Ligger du på mage kommer nacken tvingas rotera kraftigt vilket gör att musklerna spänner sig och det blir även en stor påfrestning på övriga strukturer så som diskar, ligament och blodkärl, säger Karin Matton Jernberg, legitimerad kiropraktor.

Karin Matton Jernberg har många års erfarenhet av att hjälpa patienter med diverse muskel- och ledbesvär. När hon ska förklara varför det inte är helt naturligt att sova på mage brukar hon be sina patienter lägga sig på rygg, på samma sätt som de brukar sova på mage.

– Då märker patienten rätt snabbt att det inte är en helt bekväm position att pressa huvudet åt sidan på det sättet, säger hon.

Kan inte återhämta sig

Men det är inte bara hals och nacke som kan ta skada av en sovställning på mage. Ena armen hamnar ofta ovanför huvudet vilket försämrar cirkulationen och inte sällan får den att somna. Dessutom brukar man dra upp ett ben och då blir det en negativ påverkan på ländryggen och även här stressas diskar och muskler. Men vad spelar det för roll egentligen?

– Tänk att du spänner en muskel under en lång tid eller sitter och tittar länge åt samma håll. Du skulle inte må så bra efter det utan troligtvis känna dig stel, ha ont eller vara helt slut. Det är samma sak om det sker under natten. Kroppen kommer inte att kunna återhämta sig på bästa sätt om den inte får vara avslappnad, säger Karin Matton Jernberg.

Ta hjälp av proffsen

Vilken sovställning är egentligen bäst då?

– Så länge du har en säng som är följsam, att det som sticker ut på dig, som axlar och höfter, sjunker ner och övriga delar får stöd, att sängen följer ryggens och kroppens kurvatur, så spelar det ingen större roll om du sover på rygg eller på sidan.

Vi är alla olika och därför sover vi också olika. Att hitta en perfekt säng för just dig kan vara svårt utan hjälp. I över trettio år har SOVA hjälpt kunder att hitta sina drömsängar. Besök SOVAS varuhus och ta hjälp av proffs du också.