An Image

Ont i ryggen? Det kan vara sängen!

Många av oss får ont i ryggen åtminstone någon gång i livet och besvären förekommer i alla åldrar. Det finns ett samband mellan ont i ryggen och dålig hållning, att ha en stillasittande monoton arbetsställning, att lyfta tungt och att ofta ha böjda och vridna kroppsställningar vid lyft, åldersförändringar, m.m. Men smärtan kan även i vissa fall bero på att sängen inte gör sitt jobb. Här går vi igenom sängens betydelse vid ryggont och listar saker att hålla koll på som indikerar att det är dags att byta säng. 

An Image

Tre tecken på att sängen inte gör sitt jobb

Din sovställning kan vara en indikator på att det är dags att byta säng. Om du sover på mage och drar upp benet kan det tyda på att din säng inte ger dig den avlastning du behöver. Vänder och vrider du på dig hela natten utan att hitta en skön position kan även det vara ett tecken på att din säng inte är bra för dig.  

Känns sängen för hård eller för mjuk? Det kan vara så att du sover i en säng med fel fasthet om inte ger dig den avlastning och det stöd du och din kropp behöver. Att alla med ryggproblem ska sova i en hård säng är en myt. Hur mjuk eller fast säng du och din rygg bör ha beror på din kroppstyp och hur du sover. 

Din säng kan ha passerat sitt “bäst före datum” vilket innebär att dess funktionalitet har avtagit och är därför redo för återvinning. Att bara byta bäddmadrass kommer därför inte att hjälpa ditt ryggont. Bäddmadrassen erbjuder en skön komfort men kan inte rädda en säng som inte längre ger din kropp rätt avlastning. 

An Image

Sängens betydelse vid ryggont

Viktigt att känna till är att sängen varken läker eller försämrar kroppen, men den kan förbättra din återhämtning. Ont i ryggen eller ej, det är alltid viktigt att du sover bra. Sover du för lite eller i en säng som inte ger dig de bästa förutsättningarna hämmas återhämtningen och du hamnar snabbt i en negativ spiral. Om du anstränger ryggen under dagen är det extra viktigt att den får återhämta sig och musklerna avlastas nattetid. Där kan sängen göra skillnad.

Det är väldigt viktigt att du ligger i en bra position där din kropp får både stöd och avlastning. Du ska ligga så att din naturliga svank upprätthålls och du ska sjunka ner lagom mycket i sängen, inte för lite och inte för mycket. Tänk att du ska ligga ”i” sängen, istället för ”på”. Din vikt ska fördelas över så stor yta som möjligt i sängen och du ska ligga lika hårt/mjukt med hela kroppen.

Hur hittar man då rätt säng där man uppnår detta? Ja, eftersom vi alla är olika både till kroppsform, vikt, längd, sovställning m.m så behövs ett bra och brett utbud att välja bland. Sängen ska passa dig, inte tvärtom.

Om du har former och kurvor så behöver du ofta, men inte alltid, en något mjukare säng för att sjunka ner i sängen ordentligt. Om du är rakare i kroppen, så behöver du ofta en något fastare säng. Men viktigast av allt är alltid känslan och hur du upplever sängen när du ligger i den. Så ta dig tid att prova, testa att byta ställning, testa olika sängmärken – och ta hjälp av en sängexpert!

Visste du att majoriteten av alla svenskar köper alldeles för hårda sängar baserat på den gamla skrönan att ”hårt är bra för ryggen”. En för hård säng skapar tryck mot kroppen, för optimal avlastning behöver din kropp en följsam säng.

An Image

Sovställning vid ont i ryggen

Att sova på sida och rygg är bra, undvik att sova på mage då ryggen och nacken tvingas till obekväma lägen som inte ger den avlastning din kropp behöver.

Om sängen är för mjuk kommer din höft sjunka ner för långt och kroppen ligga som i en hängmatta vilket skapar ansträngning för din ryggrad och du får inte chans att återhämta dig när du sover. Smärta i ländryggen är ofta ett tecken på att sängen är för mjuk. Om sängen är för hård kommer utskjutande kroppsdelar som höft och axel inte kunna sjunka ner i madrassen. Det innebär att det blir stort tryck på dessa kroppsdelar vilket innebär att din kropp och rygg inte ligger avslappnat. Dessutom kommer du på grund av detta tryck vända och vrida dig mer vilket stör din sömn. Om sängen är för hård kan det t.ex. visa sig genom smärta i övre delen av ryggen.

An Image

Ont i ländryggen? Ta del av våra bästa tips kring sömn och smärta i ländryggen

Att ha ont i ländryggen är jobbigt och att ha ont under natten kan vara ännu jobbigare. Därför är det viktigt att du med rätt säng för dig och att du tar extra hänsyn till hur du sover för att bäst avlasta ryggen.

Ont i ryggen kan göra det till en utmaning att komma i och ur sängen. Vårt tips är då att sätta höga ben på din säng, investera i en högre sängmodell eller kanske skaffa en ställbar säng som hjälper dig upp på morgonen.

An Image

Ställbar säng

Att vila eller att sova på rygg med benen högre avlastar ryggen också vilket naturligtvis är viktigt för alla, men speciellt om man har besvär från ryggen. Att ha fotändan högt hela natten är inga problem, antingen höjer man lite mer och blir sovande på rygg hela natten eller höjer man lite mindre i fotändan och kan ändå välja att ligga på sida utan att det blir negativt för ryggen. Prata med en sängexpert och prova gärna en ställbar säng i butik för att se om det är något för dig.

Hitta rätt säng för just dig med en sängprovning

Att välja en säng utan experthjälp är svårt. Det kan kännas bra för stunden men morgonen efter vaknar du upp och inser att du investerat i ryggont. Boka en sängprovning så hjälper våra sängexperter dig att hitta rätt direkt istället.