An Image

Lakansguide - Hitta rätt lakan för dig 

Vi tillbringar hela natten i våra sängar, därför är det viktigt att lakanen känns bra och sitter ordentligt för en riktigt skön sömn. Med så många olika varianter på underlakan att välja mellan, kan det vara svårt att veta vilket lakan som passar dig och din säng bäst. Här förklarar vi skillnaderna mellan olika lakansmodeller för att hjälpa dig hitta rätt!

An Image

Släta lakan

Släta lakan är det man brukar kalla för de klassiska underlakanen och är sådana som man själv viker in under bäddmadrassen. För att välja rätt storlek på dina släta lakan, lägg till cirka 30 cm på varje sida utöver sängens mått. Dessa extra centimeter gör det enkelt att snabbt vika in lakanen under bäddmadrassen. Om du vill vika in lakanen under en högre kontinentalmadrass rekommenderar vi att välja en större storlek. Eftersom dessa lakan är släta och saknar resår är de enkla att mangla eller stryka, vilket ger en extra vacker och skön bäddning.

Ett slätt lakan passar utmärkt för den som ofta bäddar om sin säng, exempelvis hemma, på hotell eller i gästrummet. Denna typ av lakan finns oftast tillgänglig i flera olika material och färger, vilket är perfekt för den som vill skräddarsy både känslan och utseendet på sina sängkläder!

An Image

Dra på lakan

Dra-på-lakan är ett samlingsnamn för lakan som inte behöver vikas in under madrassen eller bäddmadrassen utan som istället omsluter madrassen på egen hand. Detta gör dra-på-lakan antingen med hjälp av resår på undersidan eller genom hur tyget är sytt. Det gör att dessa lakan är enkla att bädda med och håller sig på plats även om du rör dig mycket under natten. Dra-på-lakan är också praktiska för ställbara sängar, eftersom lakanet följer med sängen när den justeras upp och ner. Det finns flera olika typer av dra-på-lakan som ger olika intryck och passar för olika tjocklekar på bäddmadrasser, här nedan hittar du exempel på olika typer av dra-på-lakan som vi på SOVA erbjuder. 

An Image

Formsydda lakan

Ett formsytt lakan ärr en form av dra-på-lakan som har ett resårband på undersidan och går hela vägen runt kanten. Dessa lakan är enkla att bädda med och formar sig efter sängen, vilket ger ett mjukare intryck av madrasskanterna. Tack vare resåren har formsydda lakan en viss stretch, vilket skiljer dem från kuvertsydda lakan som inte har någon stretch. När du väljer storlek på formsydda lakan väljer du en storlek som motsvarar din sängs mått.


Formsydda lakan är också lämpliga för lite tjockare bäddmadrasser, upp till 20 cm i höjd. De är perfekta för dig som vill ha ett enkelt sätt att bädda och samtidigt vill att lakanen ska hålla sig på plats hela natten utan att krångla. De fungerar utmärkt för både ramsängar, kontinentalsängar och enskilda ställbara sängar.

An Image

Kuvertsydda lakan

Kuvertsydda lakan är en typ av dra-på-lakan som är utformade för att hålla sig på plats av sig själva. Till skillnad från andra dra-på-lakan har kuvertsydda lakan sydda kanter som liknar ett kuvert och saknar resår. De har inte heller någon stretch i materialet, vilket skiljer dem från formsydda lakan. Denna typ av lakan ger ett nybäddat utseende hela tiden, även om man rör sig mycket under natten, och går även att få i mjuk percale och satin för extra härlig känsla. När du väljer ett kuvertsytt lakan, ska du välja samma storlek som din säng.


Lakan som är kuvertsydda passar bra för bäddmadrasser som är upp till 10 cm tjocka och är mångas favoriter på grund av hur enkelt det blir att bädda och för dess perfekta passform. Kuvertsydda lakan passar ramsängar, kontinentalsängar och enskilda ställbara sängar samt är utmärkta för barn- och tonårsrum.

An Image

Splitlakan

Ett split-sytt eller tvådelat lakan är utformat för en ställbar dubbelsäng. Dessa lakan är delade på både övre och nedre delen, vilket gör att de kan följa de individuella sidorna av sängen när de justeras upp och ner. Detta innebär att du kan höja eller sänka ena sidan av sängen utan att störa personen som ligger bredvid – smidigt, eller hur?

Split-sydda lakan är även dessa en form av dra-på-lakan och håller därför alla sidor, inklusive de delade sidorna, på plats hela natten och även när du höjer och sänker de olika delarna av sängen. Denna typ av delade lakan finns i både formsydda och kuvertsydda stilar. När du ska välja storlek på splitlakan väljer du samma storlek som dina säng. De flesta splitlakanen går att få i storlekarna 160x200, 180x200, 210x200, 160x210, 180x210 samt 210x210.

Splitlakan finns i två olika former: H-format och U-format. Ett H-split lakan är delat både på den övre och nedre delen, men sitter ihop i mitten, vilket gör att du kan höja och sänka både den övre och nedre delen av sängen utan att störa den andra personen. För U-split lakan är det bara den övre delen som är delad, medan den nedre delen sitter ihop, vilket innebär att du endast kan justera den övre delen av sängen utan att påverka den andra sidan. Bilder på hur modellerna ser ut ser du här nedanför. 

An Image
An Image
An Image

Bäddmadrasskydd

Ett nytvättat lakan ger inte bara en mysig känsla till sängen utan skyddar även din bäddmadrass från visst slitage. För att ytterligare skydda madrassen rekommenderar vi alltid ett bäddmadrasskydd. Det placeras mellan lakanet och bäddmadrassen och fästs med hjälp av resårbanden på undersidan. Madrasskyddet skyddar mot fläckar, smuts och svett som naturligt uppkommer under natten, vilket hjälper till att förlänga livslängden på din bäddmadrass och minskar risken för slitage.

Madrasskyddet kan enkelt tas av och tvättas i tvättmaskin på hög värme, vilket bör göras några gånger om året för att bibehålla hygienen men även för att skydda sängen och dig mot onödiga bakterier och smuts. Ett bäddmadrasskydd är därför ett smart val för alla som vill hålla sin säng ren och fräsch längre.

Hur ofta ska jag byta mina lakan?  

Visst finns det nästan ingen bättre känsla än att krypa ner i sängen efter en lång dag, särskilt när lakanen är nytvättade? Därför vill vi dela med oss av tips om hur du sköter dina lakan på bästa sätt för att de ska behålla kvaliteten och den mysiga känslan extra länge!

Hur ofta man bör byta sängkläder skiljer sig från person till person men påverkas också av en del andra faktorer. Generellt sett är det en bra idé att byta sängkläder minst en gång varannan vecka för att bibehålla god hygien och hälsa, eftersom vi tillbringar så mycket tid i sängen. Om någon i familjen har varit sjuk, lakanen är synligt smutsiga eller om du har barn och husdjur i sängen kan det dock vara bra att byta oftare än så. 

Hur tvättar jag mina lakan på bästa sätt?

Generellt sett bör lakan och sängkläder tvättas i 40–60 grader för att de ska bli riktigt rena och fräscha. Det är även viktigt att läsa tvättråden för olika lakan eftersom en del material skiljer sig åt i hur känsliga dem är och vilken tvättemperatur de tål. Dessutom är det även viktigt att inte överfylla tvättmaskinen när man tvättar sängkläder och lakan eftersom de måste få utrymme att kunna röra sig inne i maskinen för att kunna få bort alla orenheter. Tvättråden på dina lakan anger också om du kan torka dem i torktumlare eller om det är bättre att hänga upp dem för torkning. Efteråt kan man gärna mangla eller stryka lakanen för att få en extra fin finish som ger en högre mysnivå som varar längre.

Mer om tvättråd och lakan hittar du här och i vår skötselguide hittar du mer om hur du bäst tar hand om din säng och sängkläder. Missa inte heller SOVAs sängskola där vi går igenom allt om sängar, sömn och mycket mer!