Köpa säng online - det här ska du tänka på! 

Att köpa säng online är en riktigt bra investering i din sömn men det kan vara lite klurigt eftersom du inte har möjlighet att prova sängen innan köp. Här har vi samlat några enkla råd för att göra valet av en ny säng enklare och går även igenom allt annat som är bra att tänka på innan köp. Glöm inte heller att ta hjälp av våra sängexperter om du har några funderingar längs vägen.

Välj rätt storlek på sängen

Valet av sängstorlek styrs av dina individuella behov och även av utrymmet i ditt sovrum. Vår kollektion omfattar många olika storlekar, med några av de vanligaste måtten som 90x200, 120x200 och 180x200. Många av våra modeller går även att få längre variant på 210 cm som passar perfekt för längre personer. 

För att hitta den optimala storleken på säng är det klokt att börja med att mäta sovrummet och markera var sängen ska placeras. Hur stor säng får du plats med beror mycket på rummets storlek, även om du kanske har plats för en riktigt stor säng kanske det kan kännas lite trångt i ett litet sovrum. Då passar sängar för små sovrum bättre, förslagsvis i 140x200 eller 160x200

Vilken sängtyp ska jag välja? 

När det är dags för en ny säng behöver du först bestämma vilken sängtyp som passar dig. 

En kontinentalsäng är valet för dig som vill ha maximal komfort, detta tack vare sängens höga fjäderdjup som kommer sig av den mellanliggande plymån som också skapar hel liggyta utan skarvar. Det extra fjäderdjupet bidrar till att trycket på muskler och leder minskar vilket gör att din kropp får maximal avlastning och vila.

Ramsäng, även kallad resårsäng, är för dig som önskar en smidig och flexibel säng. En lite bredare ramsäng passar utmärkt till singeln och två smala ramsängar kan enkelt skjutas ihop för att skapa en dubbelsäng.

En ställbar säng ger dig komforten som i en kontinentalsäng genom högt fjäderdjup, men också möjligheten att kunna ställa in huvud- och fotända efter just dig. Justera efter situation och dina behov; till exempel för avlasta olika kroppsdelar, om du ofta tittar på TV i sängen, eller behöver lätt höjd huvudända för att slippa snarkningar.

Vilken fasthet ska jag ha på sängen?

Nästa steg mot rätt säng är att hitta rätt fasthet för dig. Våra sängar finns tillgängliga i mjuk, medium, fast och extra fast fasthet. Valet beror på din personliga känsla, längd och vikt men även vilken sovställning du helst sover i.

Kanske föredrar du den omfamnande känslan av att ha sängen nära kroppen, lite som att ligga på ett fluffigt moln? Då är en mjuk och mer följsam säng rätt för dig. Ogillar du när det gungar eller behöver mer stöd? Då är en stabil säng bättre för dig. För par som delar en dubbelsäng erbjuder de flesta av våra sängmodeller också möjligheten att ha olika fasthet på respektive sida av sängen, så du och din partner kan få individuellt anpassad fasthet.

Är du osäker på vilken fasthet som passar dig? Kontakta oss så hjälper vi dig att hitta rätt.

Vad är zonindelning och vilken ska jag ha

På många av våra sängar står det att de har ett antal komfortzoner, från 1 zon upp till 7 zoner, med individuell fasthet för att ge optimalt stöd för kroppen under natten. Zonerna ger ett fastare stöd där det behövs, som vid midja och ländrygg, samtidigt som de tillåter att tyngre delar som axelparti och höfter sjunker ner i madrassen. En generell riktlinje är att desto fler zoner en säng har, desto mer anpassad avlastning kan du förvänta dig.

Jämför sängmodeller

Vilken säng som är bäst och ger den bästa känslan är helt olika från person till person. Därför är det viktigt att utforska och jämföra olika sängmodeller för att hitta den som passar dina behov. Ett tips är att välja ut några sängar i din prisklass och läs på om deras uppbyggnad, funktioner, material och design för att göra ett välgrundat val för en god sömn i många år framöver. Skulle du ändå ha svårt att bestämma dig? Lugn, vi hjälper dig! Chatta med oss eller skriv till oss.

Kvalitetssängar från ledande varumärken

Vi på SOVA samarbetar uteslutande med välkända och marknadsledande leverantörer som visat sig ligga i framkant vad gäller kvalitet, miljötänk och etiskt ansvarstagande. Flera av våra varumärken tillverkar dessutom sina sängar i Sverige.

Välj rätt bäddmadrass till din säng

Bäddmadrassen underlättar inte bara vid bäddning, den tillför extra komfort till sängen när du sover och fungerar som ett skydd mot damm och smuts. Det finns en rad olika typer av bäddmadrasser att välja på och valet görs beroende på bland annat kroppsform, sovställningar, om du vill ha en temperaturreglerande eller tryckavlastande variant.

För att göra ditt sängköp ännu smidigare inkluderar de flesta av våra sängar en förvald och bäddmadrass. Vill du ha annan bäddmadrass än den som är förvald till sängen? Kontakta oss så hjälper vi dig. 

Köpa säng med sänggavel

Att välja rätt sänggavel är nästan lika viktigt som att välja rätt säng. En snygg sänggavel är en viktig del av helhetsintrycket genom att rama in och lyfta hela utseendet på sängen och skapar den härliga och ombonade känslan i ditt sovrum. Det finns en mängd olika varianter av sänggavlar  med olika uttryck, känslor eller som ger mer praktiska fördelar som att kombinera sänggavel med sängbord.

En sänggavel kompletterar sängen men du behöver inte nödvändigtvis välja det förvalda alternativet. Sänggaveln är generellt ett tillval vilket ger dig möjligheten att andra sänggavlar i andra material, storlekar eller varumärken som bättre passar dina önskemål och personliga stil. Du även självklart även köpa en sänggavel separat i efterhand, vilket ger dig flexibilitet att ändra och uppgradera ditt sovrum över tid.

Välj rätt kudde till din säng

Ditt val av kudde har en betydande påverkan på din sömnkvalitet och kan även avgöra hur bekväm du känner dig i sängen. Det är därför viktigt att noggrant överväga vilken typ av kudde som bäst passar dina behov och ditt sätt att sova. Fundera bland annat över vilken sovställning du har och vilket fyllnadsmaterial du föredrar. Sängens fasthet påverkar också vilken kudde som passar dig bäst, en mer följsam säng kräver ofta inte lika hög kudde som en fastare säng, eftersom axelpartiet sjunker längre ner. I vår kuddguide går vi igenom allting du kopplat till kuddar så att du kan få ut det mesta av din sömn!

Har du frågor om ditt sängköp?

Vill du göra ett annat tillval än det som är förvalt till din säng? Kontakta oss så hjälper vi dig att byta ut bäddmadrass, sängben och gavel. Vi tar även emot förfrågan om måttanpassade sängar på utvalda varumärken.

Betalningsalternativ

Alla betalningar på sova.se hanteras av Klarna där det finns möjlighet att betala med Kort (Visa, Mastercard eller Amex), Swish, Faktura eller Delbetalning. Det är även möjligt att delbetala räntefritt via Resurs Bank, kontakta då din butik så hjälper dem dig.

Leveransalternativ 

När du investerar i en ny säng från oss på SOVA kan du förvänta dig en leveranstid på mellan 6-8 veckor. Vid köp av säng har du även möjlighet att välja bland flera leveransalternativ; leverans till tomtgräns, hemleverans med inbärning och fullservice med montering. Lokala avvikelser kan förekomma.

Ångerrätt

När du handlar varor på sova.se har du som kund alltid 14 dagars ångerrätt. Det betyder att du har rätt att ångra ditt köp genom att informera SOVA om detta inom 14 dagar från det att du mottagit den beställda produkten (ångerfristen) eller från den dag du fick den sista produkten i en beställning om flera produkter i din besittning.

Om en vara har förseglats får du inte bryta förseglingen om du vill kunna utöva din ångerrätt. Ångerrätten gäller inte heller för specialbeställningar, det vill säga en vara som tillverkats efter dina särskilda önskemål, till exempel en säng med ditt eget tygval etc. 

Garanti

Vi erbjuder en särskild garanti för ram- och resårbrott på samtliga av våra sängar, och även för motorerna i våra ställbara sängar. Garantiperioden framgår tydligt i ditt köpbevis och kan variera beroende på det specifika varumärket och modellen av säng du har köpt.